Un val de aer polar a lovit România, luni dimineaţă fiind înregistrate chiar şi temperaturi de -1 grad Celsius! Totodată, la munte a nins, iar stratul de zăpadă este unul consistent, transmite Administrația Națională de Meteorologie. Ce ne așteaptă în următoarele zile? Alina Şerban, meteorolog ANM, a prezentat prognoza meteo actualizată pentru această perioadă din calendar.
Potrivit ANM, un front atmosferic rece a traversa teritoriul României, determinând o scădere a valorilor termice, dar și apariția precipitațiilor și a unor fenomene specifice instabilității atmosferice, cum ar fi vijelii, căderi de grindină și frecvente descărcări electrice.
„Ne regăsim în continuare sub influența unei mase de aer rece ce se va manifesta în mod deosebit în jumătatea de est a teritoriului, prin temperaturi mai scăzute decât în mod normal a avea la această dată.
Această masă de aer rece va persista până la mijlocul acestei săptămâni, astfel încât temperaturile maxime se vor situa în mare majoritate între 12-13 grade în zona litoralului și în depresiunile din estul Transilvaniei, până la cel mult 23-24 de grade în regiunile vestice.
Valori termice maxime, adică la amiază de 20 și ușor peste 20 de grade, vom avea doar în Banat, în Crișana, în Maramureș și prin Oltenia. În restul teritoriului vom avea valori termice sub 20 de grade Celsius.
Temperaturile minime vor fi și ele mai scăzute decât în mod normal pentru această dată, în mare parte din țară, chiar ușor negative în depresiunile din estul Transilvaniei, acolo unde vor mai atinge valori de -1 spre -2 grade, iar în celelalte regiuni vor urca până la 12-13 grade”, a declarat Alina Şerban la Antena 3.
Cât despre precipitații, acestea vor apărea pe arii mai restrânse și vor fi mai puțin asociate cu descărcări electrice sau fenomene specifice instabilității atmosferice. Ploile se vor manifesta astăzi, mâine și poimâine cu precădere în zona deluroasă și montană, în special din partea de sud a teritoriului, pe arii restrânse și nu însemnate cantitativ. În schimb, la altitudini mari se vor semnala lapoviță și ninsoare, a explicat specialista ANM.
Vestea bună este că, de la mijlocul săptămânii, vremea începe să se încălzească în toate regiunile, dar reapar precipitațiile pe arii mai extinse.
În Munții Bucegi este peisaj de iarnă adevărată după ce a nins ieri, 12 mai 2024. Turiştii au relatat pe rețelele sociale că au trecut prin mai multe anotimpuri, în timpul unei drumeţii care a durat doar câteva ore.
„A fost o zi cu de toate pentru că am prins ploaie, ninsoare, grindină, ceaţă şi soare, dar asta a făcut traseul şi mai impresionant”, a spus un internaut pe un grup dedicat iubitorilor de munte.