15 apr. 2024 | 13:18

Animalul periculos care a reapărut în România. S-a dat alertă, cum trebuie să te ferești pe traseele turistice VIDEO

Diverse
Animalul periculos care a reapărut în România. S-a dat alertă, cum trebuie să te ferești pe traseele turistice VIDEO
Căldura excesivă a dus la reapariția acesti animal extrem de pericolus

Luna aprilie este una atipică și în acest an, cu valori termice peste media nromală a perioadei, ceea ce a dus și la apariția unor pericole pe traseele montane, având în vedere că vorbim despre animalul periculos care a reapărut în România. Ca urmare a acestei situații, s-a dat alertă, autoritățile explicând și cum trebuie să te ferești pe traseele turistice.

Atenție pe traseele turistice la animalul periculos care a reapărut în România

Căldura excesivă din ultima perioadă, din păcate pentru amatorii de trasee turistice mai puțin bătătorite, a dus la reapariția unui animal extrem de periculos în pădurile din România, și vorbim aici despre vipera care, odată cu venirea primăverii, se pot întâlni în munții și nu numai.

Conform sepcialiștilor, care au tras și un semnal de alarmă, spre finalul lunii aprilie, dar mai ales acum când valorile termice sunt peste medie, vipere, din cauza căldurii, ies din hibernare, așa că este bine să fiți atenți, mai ales pe traseele turistice mai puțin accesate și unde zonele de iarbă sunt mai dense și pot ascunde acest animal cu sânge rece.

„Acum vine perioada de împerechere și cei care merg pe munte trebuie să fie foarte atenți, atunci când merg pe potecă, pentru că s-ar putea, în acea potecă, ele să stea la soare, pentru că nu e vegetație și au lumină mai multă.”, anunță salvamontiștii.

Care este numărul de șerpi veninoși în România

Deși, aparent, România nu are foarte multe specii de șerpi veninoși, incluzând aici și vipera de munte, în realitate, conform specialiștilor, există cel puțin 10 specii dintre care, vipera de stepă, care pe mulţi îi sperie, vipera europeană comună, vipera de pajiște și vipera cu coarne, care sunt și cele mai veninoase.

Vipera cu coarne, conform specialiștilor, este animalul extrem de veninos pe care îl poţi întâlni în România, veninul lor fiind extrem de toxic, cu componente neurotoxice și citotoxice care provoacă umflături și dureri puternice. Din fericire, antiveninul este disponibil, cu condiția să mergeți direct la un spital.

Vipera cu corn

Cealaltă specie mai periculoasă este vipera de pajiște, fiind considerată o specie rară, în pericol de dispariție, rămânând doar câteva populații dispersate. Principalele lor amenințări includ distrugerea habitatului din cauza agriculturii și a schimbărilor climatice în zonele montane, unde se găsesc multe dintre ele.

Ce trebuie să faci dacă vezi o viperă și te mușcă

Deși, din punct de vedere tehnic, este posibil să supraviețuiești unei mușcături de la o viperă cu coarne, de exemplu, datorită faptului că specia este cunoscută pentru randamentul deosebit de neregulat al veninului, chiar și în cel mai bun caz te poți aștepta la niște simptome foarte urâte. Așa că este important să știi ce trebuie să faci urgent dacă ai fost muşcat.

„Spre deosebire de veninul neurotoxic al elapidelor precum Mamba Neagră, veninul Viperei cu coarne este în primul rând miotoxic, ceea ce înseamnă că atacă mușchii, determinând celulele din interiorul lor să moară și să putrezească la propriu.”, explică specialiștii.

Acest lucru se numește necroză și este un efect deosebit de înfiorător al multor mușcături de viperă. Veninul de viperă cu coarne nu atacă doar celulele musculare din jurul locului de injectare.

Acesta călătorește, de asemenea, prin fluxul sanguin până la inimă, unde începe să afecteze mușchii care pompează sângele în tot corpul. Apoi, dacă randamentul veninului a fost suficient de mare pentru a provoca un stop cardiac, pesoana mușcată va avea un atac de cord și, în cele din urmă, va muri.

„Atunci când avem neșansa să fim mușcați de o viperă, trebuie să încercăm să rămânem calmi, să nu facem și scări foarte multe, să nu fim foarte activi, pentru că atunci favorizăm transmiterea veninului prin sânge, să încercăm să rămânem la umbră, să punem o compresă rece pe mușcătură.”, este recomandarea salvamontiștilor.

Specialiștii mai spun că, odată ce am fost mușcați, este important ce să faci în primele momente dacă te-a mușcat, iar serul antivenin ar trebui administrat cât se poate de de repede, în primele ore de la contactul cu aceasta, astfel crescând șansele de supraviețuire a celui mușcat.

Cu alte cuvinte, aveți mare grijă, mai ales în această perioadă, având în vedere că vorbim de animalul periculos care a reapărut în România.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
Decizie pentru proprietarii de terenuri din România. Este obligatoriu până la 31 mai
Capital.ro
Oraşul din România în care se construieşte cel mai modern stadion din țară. Simona Bucura: "Va avea peste 15.000 de locuri"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
PENSIILE recalculate, CÂND vin PRIMII BANI! ANUNȚ oficial
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro