08 apr. 2024 | 23:23

Vipera a apărut în mai multe zone din România din cauza căldurii. Avertisment serios pentru români, trebuie să fie atenţi unde calcă

News
Vipera a apărut în mai multe zone din România din cauza căldurii. Avertisment serios pentru români, trebuie să fie atenţi unde calcă
Vipera a apărut în mai multe zone din România din cauza căldurii. Avertisment serios pentru români, trebuie să fie atenţi unde calcă

Avertisment important pentru români. Vipera, un specimen foarte periculos, a apărut în mai multe zone de la noi din țară, din cauza temperaturilor ridicate din ulima perioadă. Oamenii trebuie să fie foarte atenți, pot fi la orice pas.

Vipera face ravagii în România

Salvamontiștii au lansat un avertisment important pentru toți bistrițenii, care sunt în pericol în această perioadă. Din cauza temperaturilor mult prea ridicate din ultima vreme, vipera și-a făcut apariția în mai multe zone, în special în cele stâncoase.

Șerpii veninoși au fost reperați în regiunea Bistriciol din Munții Călimani. Turiștii sunt sfătuiți să fie extrem de atenți atunci când explorează zona, pentru că pot fi la orice pas, chioar și în locurile populate. Viperele sunt specimene foarte interesante, dar extrem de periculoase.

”Vă informăm că în Munţii Călimani, în zona Bistricior, au început să apară viperele. Recomandăm tuturor turiştilor să fie extrem de precauţi în timpul explorărilor lor în această zonă. Viperele sunt creaturi minunate, dar şi veninoase, iar întâlnirea cu ele necesită atenţie şi respect faţă de habitatul lor”, transmit salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud.

Salvamontiștii vă sfătuiesc să păstrați o distanță de siguranță și să nu îi deranjați sau să îi iritați în vreun fel, pentru că pot deveni foarte agresivi când simt pericolul. Oficialii încurajează toți oamenii să țină cont de indicații, pentru că în joc este siguranța lor, dar și atenția pentru viețuitoarele din natură.

”Siguranţa turiştilor şi protejarea naturii sunt priorităţi absolute. Vă rugăm să fiţi conştienţi de această informaţie şi să vă planificaţi excursiile în consecinţă, luând măsurile necesare pentru a evita orice incident nedorit.

Cu toate acestea, nu uitaţi să vă bucuraţi de frumuseţea şi diversitatea peisajului montan din Munţii Călimani, respectând natura şi toate fiinţele sale”, se mai arată în mesajul Salvamont Bistriţa-Năsăud.

Cât de periculoasă este mușcătura viperei

În ciuda acestui pericol, salvamontiștii transmit turiștilor să se bucure din plin de experiență. Munții Călimani au multe de oferit și merită explorați, în ciuda faptului că temperaturile ridicate au dus la complicații.

Viperele sunt active din luna mai şi până în septembrie, după care intră în hibernare. Cu toate acestea, la noi în țară au apărut mult prea devreme, având în vedere că au fost înregistrate temperaturi de până la 30 de grade.

Mușcătura de viperă poate să nu fie doar o simplă întâmplare neplăcută în timpul unei plimbări prin pădure, ci poate fi, cu adevărat, o amenințare gravă pentru viață, în lipsa unei intervenții prompte și adecvate.

Specialiștii atrag atenția asupra importanței cunoașterii procedurilor corecte de acțiune în astfel de situații critice. De altfel, subliniază măsurile de prevenție care ar putea salva vieți, având în vedere că mușcătura este extrem de periculoase.

În sezonul drumețiilor, când se încălzește și pădurile sunt din nou verzi, iubitorii de natură trebuie să fie conștienți că riscul de a întâlni o viperă poate fi real, mai ales între lunile iunie și august. În aceste luni, reptilele sunt cel mai activ, fiind continuu în căutarea partenerilor de împerechere.

Experții explică că viperele nu sunt sensibile la zgomote, dar au un simț olfactiv extrem de dezvoltat și pot detecta vibrațiile de la distanțe considerabile. De asemenea, ei adaugă că aceste reptile sunt mai active în timpul nopții și sunt dotate cu venin încă de la naștere, ceea ce înseamnă că mușcătura lor poate fi periculoasă chiar și în stadiile timpurii ale vieții lor.

Cum gestionăm o mușcătură

Pentru a face față unei mușcături de viperă, este foarte important să se acționeze rapid și corect. Specialiștii au comunicat mai multe măsuri de intervenție în urma unui atac:

Este esențial să se mențină calmul, deoarece panicar poate accelera răspândirea veninului prin organism. Dacă stăm liniștiți, situația nu se va complica atât de repede și victima va putea fi transportată de urgență la spital.

Se recomandă imobilizarea membrului mușcat și menținerea acestuia la nivelul inimii, pentru a încetini circulația veninului. Este o mare greșeală ca victima să fie mișcată inutil, dacă nu se acționează asupra rănii.

Contactarea rapidă a serviciilor medicale este vitală pentru administrarea tratamentului specific și antiveninului. Cu cât se acționează mai repede, cu atât urmările vor fi mai puțin grave.

Pe lângă cunoașterea modului corect de acțiune în cazul unei mușcături de viperă, este important să se adopte și măsuri de prevenție pentru a evita astfel de incidente neplăcute. Acestea pot include:

Cunoașterea habitatului și a comportamentului acestor reptile poate ajuta la evitarea lor. De altfel, îmbrăcămintea și echipamentul adecvat pot oferi o anumită protecție împotriva mușcăturilor.

Fiind conștienți de mediul înconjurător și având grijă unde pășesc, drumeții pot minimiza riscul de a întâlni o viperă. Atenția este importantă, pentru că aceste reptile pot fi la orice pas.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro