Există cel puțin cinci animale pe cale de dispariție, pe care nepoții tăi cel mai probabil nu le vor putea vedea în realitate. Vor rămâne doar o amintire, putând fi admirate în fotografii, videoclipuri sau pe internet. Experții spun că nu vor supraviețui prea mult.
Un animal pe cale de dispariție riscă să nu poată fi admirat peste zeci de ani. Astfel de specii ajung să dispară de pe fața pământului din două motive principale: pierderea habitatului natural sau a condițiilor în care trebuie să trăiască și pierderea variației genetice.
Pierderea habitatului se poate întâmpla natural, cum a fost în cazul dinozaurilor, care nu au supraviețuit modificărilor climatice. Totuși, și activitatea umană poate contribui schimbărilor de acest fel. În ceea ce privește variația genetică, aceasta este direct proporțională cu populația speciei.
Citește și: Animalul rar din România care este omorât din greșeală. Este pe cale de dispariție și în Europa
1. Leii. În urmă cu 50 de ani, în sălbăticie trăiau mai bine de 100.000 de lei. Acum însă, cifrele arată diferit. În anul 2023, doar 20.000 de lei au cutreierat savana. Vorbim despre o scădere de 80% a numărului de lei în doar cinci decenii, un procent foarte îngrijorător.
2. Tigrul bengalez. Acest animal se prezintă în mai multe subspecii. În mare parte, a fost dat dispărut. Trei subspecii sunt deja anihilate. Se estimează că în lume au mai rămas între 3.000 și 5.000 de tigri bengalezi, cei mai mulți fiind supuși anumitor restricții sau protejați în izolare.
3. Zebra Grevy. În ultimii 50 de ani, la fel ca în cazul leilor, și populația zebrei Grevy a scăzut. În cazul acesteia, reducerea numărului membrilor comunității a fost mai mare de 80%, mai exact de 83%. În 1970, în Africa de Est erau peste 15.000 de astfel de zebre, însă numărul a scăzut semnificativ.
În anul 2023, zebra Grevy a fost înregistrată cu un număr nu mai mare de 2.500 de exemplare. Este al treilea cel mai rar animal de pe lista viețuitoarelor aflate în risc de dispariție, spun experții.
4. Gorila de munte. În prezent, în sălbăticie mai pot fi întâlnite maximum 1.000 de gorile de acest fel. Specia este pe cale de dispariție, mai ales din cauza pierderii habitatului natural și a condițiilor de trai la care animalele trebuie să se adapteze.
Citește și: Animalul extrem de rar care a fost prins pe camere. Este pentru prima oară în 15 ani când este văzut
5. Rinocer alb nordic. Toate populațiile sălbatice de rinocer alb nordic au dispărut. Din 19 martie 2018, au mai rămas doar doi rinoceri cunoscuți din această subspecie. Au devenit celebri, fiind prezentați de mass-media în repetate rânduri, datorită rarității lor.
Ultimii doi rinoceri albi nordici au fost botezați Najin și Fatu, ambii reprezentând femeie. Nu mai este cazul, în aceste circumstanțe, să subliniem că subspecia în cauză dispare în mod funcțional.