Animal foarte rar, văzut plimbându-se prin zăpadă, în România. Imagini de neratat, este pe cale de dispariţie
Pădurile României încă mai ascund în desișurile lor animale sălbatice, dar din păcate pe cale de dispariție. Deși sunt declarate animale protejate, din păcate dezvoltarea zonelor urbane și rurale a dus la o adevărată criză. Este și cazul acestui animal rar, văzut plimbându-se prin zăpadă, în România, căruia, încă din anii 70, i s-a asigurat protecție juridică.
Un animal foarte rar în pădurile României
Până în anii 70, când autoritățile declarau acest animal sub protecția legii, numărul a fost într- continuă scădere, ca urmare a vânării sale necontrolate și haotice. Regăsit mai ales în Europa de Est, râsul, sau lynx-ul cum este cunoscut pe scară largă, în multe zone, a fost eradicat în mod intenționat de către oameni. Cu toate acestea, începând cu anii 1970, linxului i s-a asigurat protecție legală și au început programele de reintroducere.
În prezent, în Europa există aproximativ 9.000 de exemplare de râs, dintre care aproape 2.400 de exemplare se găsesc în Munții Carpați. Aceste cifre promițătoare încurajează convingerea specialiștilor în conservarea naturii că aceste feline își vor regăsi locul de drept în pădurile europene. Revenirea linxului rămâne însă un subiect de dezbatere aprins, dar din fericire este susținută de o protecție strictă și de numeroase proiecte de conservare.
După mai multe decenii de efective reduse, revenirea linxului în pădurile europene este lentă, dar constantă. În trecut, linxul eurasiatic era destul de răspândit în cea mai mare parte a Europei. Cu toate acestea, majoritatea populațiilor originale au dispărut sau abundența lor a fost redusă dramatic în ultimele două secole din cauza vânătorii, a modificărilor peisajului și a fragmentării habitatului care împiedică migrația, spun cei de la WWF.
Vezi și: Animalul rar din România care este omorât din greșeală. Este pe cale de dispariție și în Europa
Cel mai mare număr de feline pe teritoriul românesc
Protejarea carnivorelor mari, cum ar fi linxul și a habitatelor lor, este un element-cheie al „New Deal” pentru natură și oameni al WWF și al obiectivului său de a opri și inversa pierderea biodiversității și a habitaturilor până în 2030.
Aproximativ 1.500 de râși trăiesc pe o suprafață de 6.000 kilometri pătrați din România. Potrivit experților, populația de râs din România este destul de sănătoasă și ocupă o mare varietate de peisaje în Munții Carpați.
„Cele mai mari amenințări la adresa populației sunt perturbarea și fragmentarea habitatului, degradarea habitatelor forestiere, lipsa unui management al populației bazat pe știință, reducerea disponibilității prăzii din cauza vânătorii excesive și a braconajului, precum și bolile și paraziții răspândiți de pisicile și câinii vagabonzi.
Proiecte precum Frontiere deschise pentru animalele sălbatice din Carpați se concentrează pe îmbunătățirea conectivității ecologice a habitatelor acestora și pe promovarea coexistenței dintre om și carnivorele mari.”, declarau reprezentanții WWF-România care derulează în prezent două proiecte dedicate carnivorelor mari, inclusiv linxului.
Râsul, un animal foarte rar, văzut plimbându-se prin zăpadă, în România
Este spectaculos să te întâlnești cu un astfel de animal foarte rar, dar și aproape o priveliște unică prin pădurile din România. Recentele imagini cu un râs plimbându-se liniștit printr-o pădure au devenit virale pe internet, dovedind încă odată că încă mai există viață sălbatică prin pădurile și zonele montane din România.
Cele mai recente imagini au fost surprinse în Parcul Natural Apuseni unde există și un program de prezervare și repopulare a acestei specii, așa cum spuneam, pe cale de dispariție. Prin proiectul „situri Natura 2000”, reprezentanții Parcului Natural Apuseni încearcă de ani buni să protejeze și să repopulze zona, atât cu animale sălbatice pe cale de dispariție, precum râsul, dar și a altor specii de animale și păsări care-și au locul aici.
Poate sunt puțini cei care știu că regiunea Dunăre-Carpați este cunoscută și sub numele de „Inima verde a Europei”. Confom celor de la WWF, zona găzduiește aproximativ două treimi din populațiile de carnivore mari din Europa, inclusiv urși bruni, lupi și râși. Urșii și alte carnivore mari suferă și astăzi din cauza vânătorii ilegale.
Prin proiectele sale, WWF abordează aceste probleme concentrându-și eforturile asupra securizării coridoarelor critice și a zonelor de conservare, de exemplu, în Carpații de sud-vest și în Maramureș. De asemenea, promovează conștientizarea publicului cu privire la carnivorele mari pentru a crește aprecierea și înțelegerea acestor animale și a rolului lor vital în gestionarea ecosistemelor, precum și pentru a ajuta oamenii să evite conflictele inutile cu acestea. Printre proiectele actuale se numără „Open Borders for Wildlife”, „ConnectGREEN” și proiectul „EuroLargeCarnivores”.