Angela Merkel îi pregătește pe germani pentru măsuri mai stricte anti-COVID-19. Anunțul cancelarului. „Cetățenii ar trebui să primească un răspuns unificat. Lucrăm din greu în această privință.”
Începând din 2 noiembrie 2020 a intrat în vigoare un nou pachet de reguli ale carantinei pe teritoriul Germaniei. Restaurantele, barurile și alte locuri publice din teritoriu au fost închise și au fost impuse măsuri de distanțare fizică mai stricte, pentru a limita numărul cazurilor de COVID-19, după o recrudescență a epidemiei în octombrie.
Recent, cancelarul german Angela Merkel și vicecancelarul Olaf Scolz, ministru al finanțelor, i-au pregătit pe germani pentru eventuala înăsprire a actualului lockdown parțial, în perspectiva discuției cu șefii executivelor celor 16 landuri, prevăzută pentru miercuri.
„Cetățenii ar trebui să primească un răspuns unificat, un răspuns comun de la guvernul federal și guvernele landurilor. De fapt, ei au dreptul la asta. De această dată lucrăm din greu în această privință”, a subliniat Merkel.
La cea mai recentă întâlnire cu reprezentanții landurilor, cancelarul german a afirmat că a dorit să pună în practică măsuri mai dure pentru a limita răspândirea pandemiei, dar nu a reușit din cauza opoziției landurilor, care dispun de un grad ridicat de autonomie în elaborarea politicilor de sănătate.
Germania se confruntă cu o creștere exponențială a pacienților la ATI, iar CNN scrie că țările europene nu se mai pot baza pe ea să le salveze bolnavii. Țara are 6.000 de paturi de ATI ocupate și mai are disponibile alte 4.000. Medicii se tem că, dacă ritmul îmbolnăvirilor se va menține, în câteva săptămâni vor rămâne fără locuri disponibile.
„Este adevărat. Germania este destul de afectată de pandemie în sensul în care foarte mulți pacienți sunt internați în spital și mulți dintre ei în stare gravă. Undeva la 6000 de paturi sunt ocupate pe teritoriul Germaniei, dar ar mai fi undeva la 4000 libere cu posibilitatea să se mai extindă cu undeva în jurul a 10.000 de paturi”, explică Iuliu Torje, medic ATI în Germania.
„Trebuie să mai preluăm, dar pentru că acea curbă ascendentă a luat acum o turnură și a ajuns în faza de platou în multe țări nu am mai preluat. Statele respective au refuzat să mai trimită pacienții pentru că s-au redresat cu paturile”, adaugă acesta.
„E evident acum că valul a fost stopat, dar din păcate numărul de noi infectări nu scade. Secțiile de Terapie Intensivă sunt aproape pline și numărul de decese este în creștere. Dacă ieșim din lockdown acum, la acest nivel crescut de infectări, vom sfârși prin a avea măsuri mai drastice decât Cehia și Austria”, a mai spus acesta.