Angajații Uzinei Mecanice de la Cugir au ieșit din nou în stradă, după ce vineri au întrerupt lucrul timp de câteva ore. Aceștia protestează din cauza salariilor mult prea mici și a condițiilor de lucru.
Majoritatea angajaților de la uzină sunt plătiți cu minimul pe economie, iar la Uzina Mecanică lucrează circa 600 de oameni. Toți au familii de întreținut și facturi de plătit, iar salariul abia le ajunge pentru a trăi decent. Oamenii au ieșit în stradă și cer salarii mai mari cu 30%.
”Ni s-au tăiat o serie de drepturi, am avut accidente de muncă, ne-au dat condiții speciale din 2021 aprilie și ce s-a lucrat înainte nu s-a ținut cont. Alții de vârsta mea erau la pensie de cinci ani, pentru că au lucrat în condiții speciale. Trebuie să știe toată lumea ce se întâmplă aici”, a spus o angajată.
De asemenea, oamenii au mai reclamat că sunt din ce în ce mai puține comenzi de producție, iar altă angajată a spus că oamenii au cerut și asigurări medicale. Protestul a început vineri dimineață, după ce joi, oamenii au primit salariile, apoi le-au comparat cu facturile, care au crescut enorm în ultima perioadă.
„Avem promisiuni din partea conducerii unității că vor discuta cu conducerea Romarmului, cu conducerea ministerului pentru găsire soluțiilor. Nu se mai poate trăi cu un salariu de 1.600 de lei, un angajat de 35-40 de ani în unitate.
Sunt familii întregi care lucrează în aceeași unitate. Gândiți-vă, facturile au venit 800-1.000 de lei, gazul 300-400 de lei. Sunt femei singure care nu se pot întreține, reușesc să-și plătească doar utilitățile.”, a transmis liderilor sindicaliștilor Cugir, la Antena 3.
Mai multe sindicate din industria metalurgică, printre care angajați ai ALRO Slatina și Alum Tulcea, organizează proteste în fața Guvernului. Organizațiile sindicale solicită reglementarea pieței de energie prin limitarea prețurilor la gazele naturale și energie electrică la valoarea celor din luna decembrie a anului 2020, pentru cel puțin un an.
De asemenea, aceștia își mai doresc instituirea unei diferențe de tratament între clienți non-casnici, adică cei care au beneficiat de ajutor de la stat, și cei care au beneficiat de prevederile acestui act normativ.
Sindicaliștii vor, totodată, eliminarea exceptării beneficiarilor OUG 81/2019 de la plafonarea prețului energiei electrice și plafonarea prețului la cel mult 750 de lei/Mwh. Angajații ALRO Slatina trec prin clipe grele, după ce unii dintre ei au intrat în șomaj, din cauza scumpirii energiei de la începutul lunii februarie.