11 aug. 2020 | 14:26

Angajatii cu cele mai mici salarii din Romania

Știri generale
Angajatii cu cele mai mici salarii din Romania
Angajatii cu cele mai mici salarii din Romania

Angajații cu cele mai mici salarii din România sunt cei care muncesc în domeniul hotelier și al restaurantelor, chiar dacă salariile acestora au cunoscut cele mai mari creșteri salariale în luna iunie a acestui an, ca efect al reluării activităţii după introducerea măsurilor de relaxare.

Aceștia sunt angajatii cu cele mai mici salarii din Romania

Cele mai mici salarii din România se regăsesc în domeniu lhotelier și al restaurantelor, chiar dacă aici au fost înregistrate cele mai mari creșteri ale venitului în luna iunie. Potrivit Institutului Național de Satistică, În acest domeniu salariul mediu este de 1.773 lei.

La polul opus, cu cele mai mari salarii, se regăsesc angajații din domeniul IT. Conform INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei cu o sumă de 7.540.

Cele mai mici salarii sunt în domeniul hotelier și al restaurantelor

Cele mai mici salarii sunt în domeniul hotelier și al restaurantelor

Scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în următorele domenii:

-s-au înregistrat scăderi salariale cu 11,3% în activităţi de servicii anexe extracţiei, ca urmare a acordării de prime ocazionale şi sume din profitul net în lunile precedente;

– între 1,5% şi 5% au scăzut salariile în fabricarea produselor din tutun, activităţi de poştă şi de curier, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), extracţia minereurilor metalifere.

De asemenea, în sectorul bugetar au fost înregistrate creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică cu +2,9%, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare.

Datele INS arată că cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost:

– 27,2% în hoteluri şi restaurante, ca efect al reluării activităţii după introducerea măsurilor de relaxare;

– au crescut salariile între 12,5% şi 18% în fabricarea de mobilă, activităţi de editare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, alte activităţi industriale, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea produselor textile.

– creșteri  între 7% şi 9,5% s-au înregistrat în fabricarea băuturilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi pe apă, telecomunicaţii.

– creşteri ale salariilor între 5% şi 7% s-au înregistrat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, industria alimentară, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2020 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri, inclusiv bilete de valoare.

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi ale activităţii în contextul pandemiei, de continuarea şomajului tehnic de către anumiţi agenţi economici, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici sau de remunerarea parţială a salariaţilor din unele activităţi economice.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Cum să păstrezi sarmalele proaspete și gustoase timp de 6 luni. Vor fi la fel de bune ca în prima zi
Click.ro
„Ar trebui să spun ultimele cuvinte?” Mesajul trimis familiei de un pasager al avionului Jeju Air, chiar înainte de prăbușire
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Noi schimbări pe piața asigurărilor. Românii care riscă amenzi dure
EVZ.ro
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews
Dispar banii cash! Politica fără numerar. Avertisment pentru cei cu bani la saltea
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru 5 MILIOANE de PENSIONARI! CIOLACU a CONFIRMAT!
Mediaflux
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro