Andronescu „revoluționează” Educația: generația care o să dea o groază de evaluări
Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației introduce în sistemul de învățământ românesc patru testări naționale timp de trei ani la rând. Astfel, elevii care sunt acum în clasa a VII-a vor fi prima generație gimnazială din istoria recentă care se va confrunta cu decizia ministrului.
Mai exact, elevii clasei a VII-a au dat în anul școlar 2017-2018 Evaluarea Naționala de la clasa a VI-a, anul acesta vor participa la simularea națională de clasa a VII-a a Evaluării Naționale și anul viitor, 2019-2020, vor da încă o simulare și apoi examenul național de Evaluare Națională de la finalul clasei a VIII-a.
Iar acestea nu sunt singurele modificări prin care a trecut această generație de elevi, care sunt acum clasa a VII-a. Tot ei, au susținut toate evlauările naționale din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, pentru că ei au fost primii care au dat acest tip de evaluare, introdusă în 2014. În plus, acești copii au fost înscriși la școală la vârsta de șapte ani, pentru că clasa pregătitoare a fost introdusă în sistm în anul școlar 2012-2013.
„De ce facem simularea, oricare ar fi ea? Încercăm să simulăm un examen din mai multe considerente: unu –să îl obișnuim pe elev cu situația de examen, care este o situație puțin mai stresantă. El să înțeleagă că nu i se întâmplă nimic în situația de examen, că el trebuie să vină la examen degajat, că trebuie să pună în examen ce a învățat. Asta trebuie să arate. Deci pe de-o parte atmosfera aceasta de examen. Pe de altă parte, simularea să fie un semnal de alarmă și pentru elevi, și pentru profesorul de la clasă, dar și pentru părinți. Dacă elevul obține o notare care este departe de a fi mulțumitoare, semnalul acesta de alarmă îi pune pe toți în gardă să încerce măsuri corective și să repare decalajele pe care le înregistrăm la simulări. Pentru că rezultatele au fost proaste la clasa a VIII-a, acesta este motivul pentru care încercăm să introducem simularea și la clasa a VII-a. Și, sigur, să-i determinăm, să-i lamurim, să-i rugăm să înțeleagă că învățarea trebuie să fie continuă,” a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.
Simularea națională a evaluării de la clasa a VII-a este a patra testare națională pe care o vor susține acești elevi. „La simularea evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a participă şi elevii claselor a VII-a”, potrivit unui proiect de ordin de ministru.
„Pentru Evaluarea Națională, simularea se desfășoară în perioada 11 – 13 martie și adaugăm suplimentar și Evaluarea pentru clasa a VII-a, pentru că eu cred că o evaluare constantă și o învățare continuă ne poate aduce la obținerea de rezultate mai bune”, a declarat Ecaterina Andronescu.