Andrei Baciu, anunțul momentului despre doza a treia de vaccin și certificatul digital. Ce legătură este între acestea și cum îi influențează pe cetățeni

Andrei Baciu, anunțul momentului despre doza a treia de vaccin și certificatul digital. Ce legătură este între acestea și cum îi influențează pe cetățeni
Andrei Baciu, secretar de stat în MS

Odată cu începerea imunizării populației cu cea de-a treia doză de vaccin, multă lume vaccinată cu schema completă, așa cum erau considerate până acum primele două doze de vaccin, se întreabă ce se va întâmpla cu certificatul digital dacă nu doresc să și-o facă și pe cea de-a treia. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat recent ce vor face cetățenii în această situație.

Certificatul verde, obligatoriu după incidența de 3 la mia de locuitori

Din cauza ratei de incidență mare în multe localități din România, autoritățile au decis ca, acolo unde rata de incidență depășește 3 la mia de locuitori, accesul în restaurante și alte spații închise să se poată face doar pe baza certificatului digital sau a unui test negativ. Astfel, oricine s-a vaccinat poate descărca certificatul verde din portalul: https://certificat-covid.gov.ro/.

Pentru ca fiecare persoană care are acces la internet să știe cum pot descărca certificatul digital, reprezentanții platformei RoVaccinare au creat un material video în care sunt prezentate pas cu pas toate etapele pe care trebuie să le parcurgi. (Vezi video mai jos)

Astfel, persoanele care pot obține acest certificate sunt următoarele:

cele care au efectuat schema completă de vaccinare în România;
• cele care au efectuat cel puțin o doză în România din schema completă;
• cele care au efectuat schema completă într-un stat terț (NON UE) și sunt cetățeni români sau membrii familiilor acestora;
• cele care au trecut prin boală (pe teritoriul României), dacă nu au trecut 180 de zile de la obținerea primului rezultat pozitiv la testare;
• cele care au obținut rezultat negativ la testarea PCR în ultimele 72 de ore (pe teritoriul României);
• cele care au obținut rezultat negativ la testul antigen rapid în ultimele 24 de ore (pe teritoriul României).

Pentru persoanele vaccinate, certificatul digital UE de călătorie se validează la o perioadă de 10 zile după efectuarea schemei complete de vaccinare.

Mai este valabil certificatul digital fără cea de-a treia doză de vaccin?

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat în această dimineață ce se întâmplă dacă refuzi să mai faci și a treia doză de vaccin. Vestea bună este că această doză “booster” nu este obligatorie, astfel că, persoanele care s-au vaccinat sau urmează să o facă doar cu două doze, vor putea să îl folosească fără probleme în toate locațiile în care accesul se face doar pe baza lui.

„Apare pe certificatul digital că s-a făcut a treia doză, dar nu e condiţie obligatorie de schemă completă care ţine de eliberarea certificatului digital”, a declarat medicul Andrei Baciu, la Antena 3.

În plus, oficialul a vorbit și despre posibilitatea testării gratuite pentru Covid-19 dacă apelăm numărul unic de urgență 112, dar și la anumite farmacii, fără implicare vreunui cost.

„Ne putem testa gratuit la 112, dar sunt şi teste distribuite prin DSP la medicii de familie, dar sunt şi peste 100 farmacii care folosesc teste gratuite distribuite de Ministerul Sănătăţii”, a precizat medicul Andrei Baciu.