Pentru că ziua în care se începe administrarea dozei a treia de vaccin anti-Covid-19 a sosit, Andrei Baciu a explicat, cu puțin timp în urmă, care sunt avantajele pe care aceasta le are și de ce ar trebui să o facă cât mai multă lume. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, aceasta doză suplimentară întărește imunitatea organismului împotriva virusului, protejându-ne de boală.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis luni seară că au început programările pentru a treia doză pe platforma electronică dedicată vaccinării (RO Vaccinare).
Momentan, programările sunt disponbile pentru dozele de rapel cu Pfizer și Moderna, în centrele dedicate acestor tipuri de vaccinuri. Persoanele care au dreptul să se înscrie sunt acele persoane care au făcut schema completă de vaccinare ( completă sau heterologă) în urmă cu cel puțin 180 de zile. Acestea s epot înscrie, indiferent dacă primele două doze au fost făcute cu programare în platform sau direct într-un centru de vaccinare.
Potrivit CNCAV, dozele de rapel se vor efectua doar cu vaccinurile de tip ARN Mesager, indiferent de schema făcută initial. Astfel, persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca vor face doza booster cu vaccine de la Pfizer sau Moderna, în timp ce, persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson nu sunt eligibile pentru această doză de rapel.
Specialiștii recomandă cu fermitate vaccinarea cu a treia doză în special la persoanele de peste 65 de ani, care prezintă cormobidități, precum și celor din sistemul medical sau din alte categorii vulnerabile și cu expunere (profesori).
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Săntății, a treia doză de vaccin este recomandată, în special pentru a proteja împotriva îmbolnăvirii și într-o oarecare măsură, împotriva infectării.
“A treia doză vine și îmbunătățește, ne protejează în continuare de infectare, însă cel mai important, ne protejează de îmbolnăvire. E mare diferență între infectare și îmbolnăvire. Vaccinul ne protejează de îmbolnăvire și de situații complicate”, a explicat Baciu.
În continuare, oficialul a explicat că infectarea se produce mai lent, atunci când suntem vaccinați, însă nu există o siguranță cu privire la faptul că nu poți să contactezi o particulă virală care ajunge să te infecteze.
Potrivit lui Andrei Baciu, sistemul imunitar al unei persoane vaccinate reacționează mult mai rapid în fața virusului, oprindu-l să ajungă la organe pentru a le afecta.
„Inhalezi o particulă virală fie că ești vaccinat, fie că nu ești vaccinat. Dacă ești vaccinat, sistemul tău imunitar se activează imediat și neutralizează, practic, imediat ce virusul a ajuns în organism la interior, de la nivelul mucoasei nazo-faringiale și începe să se multiplice. Vine sistemul tău imunitar și îl neutralizează înainte să se poată multiplica, înainte să ajungă în organe, să se dezvolte și să creeze simptome.
Dacă nu ești vaccinat, sistemul tău de sănătate nu poate să aibă o reacție suficient de promptă și atunci virusul câștigă teren, se multiplică, se aglomerează la nivelul organelor și începe simptomatologia la nivelul plămânilor și încep simptome ale aparatului respirator (dificultăți de respirație, tuse etc), după care se multiplică la nivelul organismului și simptomele devin sistemice: febră, dureri de mușchi, de articulații etc.
Ține de promptitudinea și de rapiditatea sistemului imunitar pe care ni-l dezvoltăm cu ajutorul vaccinării (…). Dacă ne infectăm, virusul nu se replică, dar putem, respirând, să eliminăm vreo particulă virală. Aceasta nu are, însă, forța să se multiplice nici măcar la exterior, încât să eliminăm mari mase de particule virale, astfel încât să se împrăștie peste tot în aerul înconjurător”, a explicat Andrei Baciu luni seara, la Digi24.