Analize de radioactivitate, în nordul României. Ce indică raportul specialiștilor, după explozia nucleară din Rusia

de: Alexandra Chivu
20 08. 2019

După explozia nucleară din nordul Rusiei, din 8 august, au fost făcute analize de radioactivitate, în nordul României. Ce indică raportul specialiștilor?

Analize de radioactivitate, în nordul României

Joi, 8 august, în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară, a avut loc o explozie la o bază din nordul Rusiei, regiunea Arhanghelsk. Pasul următor a fost ca specialiștii români să analizeze dacă țara noastră a fost afectată. Direcția de Sănătate Publică Suceava a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a efectuat măsuri cu privire la calitatea aerului după explozie.

Șefa Direcției de Sănătate Publică Suceava, Liliana Grădinariu, a informat că în județ nu au fost evidențiate creșteri ale radioactivității după incidentul nuclear.

Nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii

„Vă informăm că în ceea ce priveşte incidentul nuclear din nordul Rusiei, din data de 8 august 2019, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava prin laboratorul de igiena radiaţiilor a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului naţional – deci, nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii”, a precizat, într-un comunicat, doctorul Drăginariu.

De asemenea, anterior, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția pentru Protecția Mediului și Comisia pentru Controlul Activităților Nucleare au arătat într-un comunicat de presă comun că nu există niciun pericol radiologic pentru populație ori pentru mediu, după incidentul nuclear din nordul Rusiei.

Incidentul, nucleu de suspiciuni

De asemenea, lipsa pericolului a fost confirmată și de Ministerul Apărării de la Moscova, la scurt timp după explozie. „Nu au fost emanații chimice dăunătoare în atmosferă, iar nivelul de radiații este normal”, a anunțat instituția. Cu toate acestea, există mari suspiciuni că explozia s-a produs altfel. Un expert rus, citat de BBC, a declarat că baza militară unde s-a produs incidentul a fost plasată în stare de izolare.

DSPJ Suceava prin laboratorul de igiena radiaţiilor a efectuat măsurători privind doza în aer

Ministerul Apărării din Rusia nu a oferit mai multe detalii. Totodată, cercetătorul Mark Galeotti a afirmat că explozia a fost în mod clar o problemă mai mare decât au lăsat de înțeles rușii. „Acest depozit pare să fi fost folosit pentru testarea uneia dintre noile rachete nucleare cu combustibil lichid din Rusia – este un secret foarte mare”, a declarat Galeotti.