ANAF a făcut anunțul oficial. Ce români vor fi verificați la sânge pe Facebook și Instagram
ANAF a făcut anunțul oficial! Conform președintelui instituției, românii nu mai au dreptul la viață privată pe rețelele de socializare. Deși, aparent, pare un abuz, Lucian Heiuş explică și ce români vor fi verificați la sânge pe Facebook și Instagram.
ANAF a făcut anunțul oficial: Românii nu mai au dreptul la viață privată pe rețelele de socializare
Dacă în 1990 ne bucuram de libertatea câștigată cu sângele celor din piețe, astăzi asistăm la o schimbare a termenului de democrație. În goana după bani pentru buget, instituția ANAF a instaurat o nouă formă de dictatură. Cea a controalelor pe rețelele de socializare.
Da, ați citit bine, ANAF, prin vocea președintelui instituției, Lucian Heiuş, anunță demararea controalelor pe Facebook, Instagram, Twitter (eventual), pentru a depista rău-platnicii. Iată cum explică Lucian Heiuş demersul:
„Încercăm să obținem de pe site-urile web şi să identificăm persoanele care obțin venituri din site-urile pe care le accesează.
Folosim nişte programe de extragere de date şi vedem pe ce conturi apar mai multe accesări.”, spune Heiuș, potrivit Antena 3 CNN.
Lucian Heiuș explică ce români vor fi verificați la sânge pe Facebook și Instagram
Conform ideii pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești, exact așa și cu noua decizie a ANAF. Din păcate, lipsa banilor la bugetul de stat a dus la astfel de măsuri.
Tot aici intră și cei care nu-și declară veniturile, sau fac evaziune fiscală (aici au dreptate cei de la ANAF). Dar, cu toate astea, modalitatea prin care au decis să facă asta, nu este una chiar ortodoxă.
În același dialog, Lucian Heiuș explică și ce români vor fi verificați. Este vorba de cei care au venituri din contractele de imagine, atât pe Facebook, cât și pe Instagram, sau Twitter:
„Verificăm dacă şi-au declarat veniturile de pe site-urile de socializare.
Iar dacă veniturile identificate de la aceste platforme nu corespund cu cele declarate începem verificările.”, mai spune Lucian Heiuș.
Conform acestuia, deja ANAF a controlat aproximativ 128 de persoane, din care 58 deja au decizii de impunere. „Valoarea totală este peste 5,6 milioane de lei”, a mai spus Lucian Heiuş, şeful ANAF în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.
În realitate, ANAF are dreptate când face referire la cei care nu-și declară veniturile obținute din alte zone, altele decât cele oficiale. Pe de altă parte, mai există un alt segment, cel al persoanelor care fac evaziune fiscală. Asta înseamnă bani neîncasați de stat, deci lipsă bani la buget.
Cu toate astea, măsurile recente, de verificare a conturilor românilor pe rețelele de socializare, arată o disperare a instituțiilor statului, care par cam în pană de idei când vine vorba de colectarea taxelor și a impozitelor de la cetățenii români.