An școlar 2022-2023. Când începe școala, ce vacanțe vor avea elevii și cât durează fiecare modul
An școlar 2022-2023 va fi unul mai lung decât cei de până acum. Când încep elevii școala, conform ministerului Educației, care a aprobat calendarul anului școlar 2022-2023. Elevii merg mai repede la ore anul acesta, vacanța fiind mai scurtă. Toate detaliile, în articolul de mai jos.
An școlar 2022-2023. Când încep elevii școala
An școlar 2022-2023 a fost aprobat de ministerul Educației. Noua variantă a calendarului viitorului an școlar a fost aprobată de ministerul Educației pe data de 31 martie 2022, prin ordinul 3.505.
Astfel, prima zi de școală va fi pe data de 5 septembrie 2022, fiind pentru prima dată în istoria recentă a școlii românești când școala demarează așa devreme.
An școlar 2022-2023. Ce vacanță în plus vor avea elevii
Toți elevii vor avea vacanță în perioada 22-30 octombrie 2022, în comparație cu anii școlari trecuți.
„Și cred că vom formula propunerea ca la final de octombrie să fie o vacanță de o săptămână pentru toți elevii, ciclul primar, gimnazial și liceal. Tot în această „secțiune” (n.red. septembrie-decembrie) să fie și săptămâna Școala Altfel. În a doua „secțiune”, după perioada sărbătorilor de iarnă, în vacanța de iarnă, 22 decembrie – 8 ianuarie, făcând separarea, putem să analizăm…”, spunea ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu ceva timp în urmă.
Anul școlar 2022-2023, împărțit pe module
Așa cum au promis oficialii, anul școlar 2022-2023 va fi împărțit pe module, fapt ce va duce la un calendar diferit al acestui an școlar. În plus, el se va diferenția de la un oraș la altul, conform monitoruloficial.ro.
„Avem o fragmentare mai puțin normală (a structurii anului școlar – n.red.) de o perioadă care este bine definită – aceea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanță clară pentru elevi și anul 2022-2023 vom propune ca această vacanță să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durată suficient de mare.
Și avem o a doua perioadă a sărbătorilor pascale: pentru anul 2022-2023 vom propune perioada 7-18 aprilie. Deci avem deja 2 vacanțe mari care împart în 3 secțiuni anul școlar. Pe de altă parte, interesul elevilor e acela de a învăța. Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16 iunie. În acest fel, ne apropiem de media europeană, nu mai suntem pe ultimele locuri”, spunea ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Schimbare majoră în învăţământ
O altă schimbare majoră în planul de învățământ al anului școlar 2022-2023 este că profesorii vor încheia o singură medie anuală, iar numărul de note la fiecare disciplină va fi cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei, se arată în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a instituțiilor de învățământ preuniversitar.
„Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.
Cum se vor încheia situațiile școlare
Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar”, se arată într-un comunicat al ministerului Educației.
De această dată, în anul școlar 2022-2023, vacanța de vară a elevilor va fi una mai scurtă, pentru că, potrivit structurii publicate în Monitorul Oficial, școala se va încheia pe 16 iunie 2023.