Amestecul puternic cu care să stropești castraveții și roșiile din grădină. Vor fi mult mai sănătoase

de: Corina Oprea
05 04. 2024

Pentru a avea o grădină sănătoasă, este important să ne concentrăm serios pe îngrijirea acesteia. Cum roșiile și castraveții sunt printre cele mai cultivate, trebuie să știm cum să le tratăm corespunzător. Iată cel mai puternic amestec cu care să le stropești, pentru a ține departe orice pericol.

Cu ce stropim culturile de roșii și castraveți

Ne aflăm în cea mai plină perioadă din an în ceea ce privește activitățile agricole. Este decisivă pentru culturile noastre, pe care trebuie să le punem la punct încă de acum, dacă vrem să avem rezultate notabile la final de sezon și să culegem roade puternice.

Printre cele mai puternice substanțe cu care putem trata plantele noastre se numără iodul. Este benefic pentru orice tip de legumă, dar mai ales pentru roșii și castraveți, care au nevoie de un impuls la început.

Dacă ești interesat să folosești tratamentul cu iod și lapte pentru legumele din propria grădină, trebuie să înțelegi, în primul rând, care sunt beneficiile lui. De altfel, foarte important este și modul în care e aplicat.

Iodul este unul dintre cei mai mari aliați în ceea ce privește mucegaiul, dar și împotriva putregaiului care apare la rădăcinile plantelor. Pentru că acesta este un antiseptic natural, poate ține foarte ușor bolile la distanță și asigură rapid sănătatea plantelor tale.

Pe lângă aceasta, iodul contribuie și la metabolizarea azotului, ceea ce înseamnă că va stimula creșterea plantelor. Să nu uităm că amestecul puternic are în compoziție și lapte, care este foarte eficient în combaterea microorganismelor patogene, precum ciupercile.

Datorită compoziției sale, va ajuta la prevenirea apariției bolilor, cum ar fi mana. Laptele este bogat în nutrienți esențiali, printre care potasiu, magneziu, calciu, fosfor și fier. Prin aplicarea lui, plantele tale vor primi un aport suplimentar de substanțe nutritive, contribuind la creșterea sănătoasă și la dezvoltarea lor optimă.

Prin urmare, utilizarea combinată a iodului și laptelui în tratamentul plantelor din grădina ta poate avea multiple beneficii, pe care le vei observa la scurt timp de la aplicarea acestui antidot.

Cum se pregătește cel mai bun amestec pentru plante

Pentru a pregăti acest tratament eficient cu iod și lapteai nevoie de doar câteva ingrediente. Nu este un amestec complex, dar este unul foarte puternic, ce se prepară din: 9 litri de apă, 1 litru de lapte, 1 linguriță de iod și 10 grame de acid boric.

Este important să știi că acidul boric este un element esențial în acest amestec, având capacitatea de a stimula inflorirea și fructificarea plantelor. Astfel, acest tratament nu doar că le protejează pe acestea, dar le va determina și să fie mult mai productive.

Primul pas în aplicarea acestui tratament este atunci când plantele au dezvoltat câteva frunze, în jur de 6-7, adică la începutul procesului de dezvoltare. Este recomandat să aplici stropirea la interval de 10 zile pentru legumele cultivate în câmp deschis, sere sau solariim, ca să nu le distrugi.

Continuă să aplici tratamentul o dată la fiecare 2 săptămâni până la momentul recoltării legumelor. Mai apoi, acesta va fi înlocuit de alte amestecuri utile, conform perioadei în care ne aflăm.

Este esențial să ții cont că stropirile se efectuează dimineața sau seara, folosind o pompă de stropit sau un pulverizator, și se aplică la nivelul frunzelor. De asemenea, foarte important este să aplici lichidul doar atunci când frunzele sunt uscate.

Dacă o faci dimineața, este necesar să aștepți până când roua s-a evaporat complet, pentru că nu va mai avea niciun efect. Dacă alegi să aplici tratamentul seara, acesta trebuie făcut după apusul soarelui. De asemenea, nu trebuie să le stropești nici noaptea, pentru că nu se vor usca la timp.

Mai mult, specialiștii recomandă să aplici tratamentul în zile senine, când nu există riscul de ploaie. În cazul în care se întâmplă să plouă, va trebui să repeți tratamentul a doua zi, doar după ce frunzele s-au uscat complet.