Forța spațială americană recent creată a acuzat joi Rusia de testarea unei arme anti-satelit de pe unul dintre sateliții săi pe orbită. Într-un semn că spațiul exterior s-ar putea transforma într-un teatru de război pentru adversarii tereștri, instituția a tras un semnal de alarmă și este pentru prima dată când militarii americani au acuzat public Moscova de efectuarea unui test de arme spațiale.
Potrivit generalului John „Jay” Raymond, care pe lângă faptul că este șeful operațiunilor spațiale al Forței Spațiale, comandă și Comandamentul Spațial american, sistemul satelit rus utilizat în test este același care a determinat protestele americane la începutul acestui an după ce se presupune că se afla aproape de un satelit spion american.
„La 15 iulie, Rusia a injectat un nou obiect pe orbită. Rusia a eliberat acest obiect în apropiere de un alt satelit rus, care este similar cu activitatea pe orbită desfășurată de Rusia în 2017 și care nu este în concordanță cu misiunea declarată a sistemului de satelit.”, se spune în comunicatul trimis de generalul Raymond.
Potrivit revistei Time, satelitul rus care a tras proiectilul a fost eclozat din alt satelit lansat de Moscova în noiembrie. Ziarul spune că ambii sateliți s-au deplasat în ianuarie foarte aproape de un puternic satelit spion american numit KH-11, o mișcare care a fost protestată formal de Departamentul de Stat al SUA. Presupusa testare a Rusiei despre o armă despre care SUA spune că are scopul de a distruge sateliții a atras condamnări suplimentare.
Testul de armament spațial, presupus, efectuat săptămâna trecută de Rusia, este citat de cea mai nouă filială de servicii a Pentagonului, subliniind importanța creației sale recente, precum și „un alt exemplu potrivit căruia amenințările la adresa sistemelor spațiale din SUA și Aliați sunt reale, serioase și în creștere.” Șeful Direcției Spațiale a Regatului Unit și-a exprimat îngrijorarea pentru ceea ce el a descris că Rusia testează unul dintre sateliții săi „prin lansarea unui proiectil cu caracteristicile unei arme„.
„Acest eveniment scoate în evidență susținerea ipocrită a Rusiei a controlului armelor spațiale exterioare, cu care Moscova își propune să restricționeze capacitățile Statelor Unite, fără a avea în mod clar intenția de a-și opri propriul program contra-spațiu – atât capabilități anti-satelit bazate pe sol, cât și ceea ce ar părea a fi o armă anti-satelit în orbită.”, spune secretarul de stat adjunct Christopher Ford în declarația Comandamentului Spațial.
Ministerul Apărării din Moscova, la rândul său, a redus semnificația a ceea ce a avut loc pe 15 iulie. Potrivit presei asociate, ministerul a declarat că evenimentul a implicat „un vehicul spațial mic” care „a inspectat unul dintre sateliții naționali de la o distanță apropiată. folosind echipament special. ” Rusia, Marea Britanie, SUA și China se numără printre peste 100 de națiuni care s-au angajat la un tratat spațial care prevede că spațiul exterior trebuie explorat de toți și pur și simplu în scopuri pașnice. Tratatul adaugă că armele nu ar trebui să fie plasate pe orbită sau în spațiu.
SUA au spus că sistemul satelit rusesc a făcut același lucru pe care l-a semnalt cu îngrijorare în 2018 și la începutul acestui an, când SUA au acuzat-o că a manevrat aproape de un satelit american.
Gen Raymond a adăugat: „Aceasta este o dovadă suplimentară a eforturilor continue ale Rusiei de a dezvolta și testa sisteme bazate pe spațiu și este în concordanță cu doctrina militară publicată de Kremlin pentru a folosi arme care dețin active spațiale din SUA și aliați.”