Amenzile sunt uriașe! Ce pățesc toți șoferii care fac această greșeală. Puțini se gândesc la asta

Amenzile sunt uriașe! Ce pățesc toți șoferii care fac această greșeală. Puțini se gândesc la asta
Amenzi uriașe pentru șoferii care nu își echipează autoturismele cu anvelope de iarnă

În curând iarna va pune stăpânire peste toată România, iar șoferii vor avea obligația să își echipeze autoturismele cu anvelope pentru acest sezon. În caz contrar, riscă să primească sancțiuni uriașe din partea polițiștilor de la Brigada Rutieră. În plus, își pun viața în pericol atunci când pleacă la drum. Și nu doar pe a lor, ci și pe a celorlalți participanți la trafic.

Amenzi uriașe pentru șoferii care nu își echipează autoturismele cu anvelope de iarnă

Codul Rutier prevede că șoferii sunt obligați să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă în cazul în care drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. În ceea ce privește vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri, acestea trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

„Este sancționată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Amenda pentru fapta menționată este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație”, precizează Poliția Română.

Codul Rutier prevede și o situație în care polițiștii îi pot amenda pe șoferi chiar dacă aceștia au mașinile echipate cu anvelope de iarnă. Dacă acestea sunt uzate, amenda poate ajunge până la 725 de lei. Limita legală de uzură este de 1,6 milimetri, fiind o prevedere stabilită la nivel internațional.