Amenzi uriașe pentru două posturi TV din România. CNA a tăiat în carne vie

Amenzi uriașe pentru două posturi TV din România. CNA a tăiat în carne vie
CNA, amenzi dure pentru mai multe posturi TV din România

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi mari posturile de televiziune News România și Nașul TV. Care au fost motivele și cât de mari au fost amenzile?

CNA, amenzi usturătoare pentru două posturi TV

Postul de televiziune Nașul TV a fost sancționat cu 20.000 de lei, iar dacă acesta a scăpat „ușor”, News România a fost amendată cu 50.000 de lei. La amenzile date celor două canale a mai fost adăugată o sancțiune postului Gold FM, în valoare de 5.000 de lei, pentru modul în care a fost abordat subiectul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-un comunicat al Consiliului Național al Audiovizualului este precizat faptul că au fost monitorizate diferite emisiunii din perioada 5 martie – 29 aprilie ale posturilor News România, Nașul TV, România TV, Realitatea Plus, Gold FM și Radio Guerrilla.

În urma vizionării acestora, CNA a decis aplicarea următoarele sancțiuni asupra posturile de televiziune:

  • News România – amendă de 50.000 de lei pentru ediţiile din 14 martie şi 4 aprilie ale emisiunii „România informată”;
  • Naşul TV – amendă de 20.000 de lei, pentru ediţiile din 21 şi 29 martie ale emisiunii „Să vorbim despre tine”;
  • Gold FM – amendă de 5.000 de lei pentru emisiunea „Ce-i în Guşă şi-n căpuşă”, ediţiile din 17, 25 şi 30 martie;

Mai mult de atât, postul TV News România a primit și o somație publică pentru încălcarea dispozițiilor articolului 78 alineatul 3 din Cod, atunci când au fost difuzate anumite emisiuni informative și dezbateri în perioada 15-16 martie, fără a fi menționat dacă sunt în direct sau în reluare.

Kanal D, amendată cu 5.000 de lei

Postul de televiziune turcesc a fost amendat cu 5.000 de lei pentru încălcări ale legislației privind minorii, în emisiunile „Puterea Dragostei” și ediția specială „Târgul de Crăciun”, difuzate în luna decembrie. CNA a reușit acum, luna aceasta, să analizeze emisiunile din acea perioadă.

Una dintre emisiunile vizate a fost „Târgul de Crăciun”, acolo unde au fost scenete, realizate de către componenți ai grupului Divertis, în care unele glumele au fost cu tentă sexuală. Sancțiunea a venit la propunerea unui membru CNA, Dorina Rusu.

„Felul în care care fac mişto de vaccin şi aluziile sexuale mi se pare aşa nepotrivite şi penibile. Nu ştiu de ce leagă ideea de vaccin de sex. Chestiile astea îmi aduc aminte de emisiunile de Revelion de la TVR. Sunt aceleaşi glume gen Garcea, Dan Bittman. Sunt glume de o obscenitate gratuită şi fără niciun sens. Aici este şi o oră nepotrivită ( ora 20 – n.r.).”

A doua emisiune de care membrii CNA au ținut cont atunci când au sancționat Kanal D cu 5.000 de lei a fost reality show-ul „Puterea Dragostei”. Aceasta a fost sancționată din cauza dialogului extrem de contondent dintre concurenții din casă.