Amenzi majorate la 7.500 – 15.000 lei pentru românii care încalcă această lege. Ordonanța a fost semnată deja

de: Ștefan R. Apostol
17 03. 2022

În România, ca de altfel și în alte părți ale lumii, sursele de poluare a aerului au căpătat o importanță distinctă prin creșterea diversității și a volumului de substanțe toxice, sub formă de gaze, fum, particule, mijloace de transport rutier, feroviar, aerian etc. În tot acest timp, la nivelul ministerului de resort au fost dezvolate mai multe proiecte de combatere a poluării. Un punct important a constat în diminuarea arderilor de vegetație uscată, care au un impact major asupra gradului de poluare. Prin diferitele legi organice, emise de minister, s-au impus și amenzi împotriva celor care ard vegetația uscată, dar se pare că nu au avut efect. Astăzi, Ministrul Mediului a semnat o Ordonanță de Ministru prin care se majorează amenzile pentru arderea vegetaţiei uscate.

România și nerespectarea legislației UE cu privire la poluare

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană în 20017 și asumarea directivelor europene cu privire la poluare, România trebuia să facă anumiți pași în acest sens. Din păcate, realitatea este una dezastruoasă, și ca urmare, în 2021, Comisia Europeană decide să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea legislației UE privind aerul curat și emisiile industriale.

Comisia a decis pe 2 decembrie 2021 să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în două cazuri. Amândouă făceau referire la faptul că statul român nu a respectat normele UE de combatere a poluării industriale și nu a adoptat un program de control al poluării aerului.

În primul caz, România nu s-a asigurat că trei instalații industriale funcționează cu o autorizație valabilă în conformitate cu Directiva privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE), pentru a preveni sau a reduce poluarea.

În al doilea caz, România nu a adoptat programul național de control al poluării atmosferice în temeiul Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici, și anume Directiva NEC.

„În conformitate cu Directiva NEC, statele membre sunt obligate să elaboreze, să adopte și să pună în aplicare programe naționale de control al poluării aerului.

Directiva stabilește angajamente de reducere a emisiilor statelor membre în ceea ce privește cinci poluanți atmosferici (dioxid de sulf, oxizi de azot, compuși organici volatili nemetanici, amoniac și particule fine – PM2,5) pe care statele membre trebuie să le raporteze anual.

România ar fi trebuit să transmită Comisiei primul său program național de control al poluării aerului până la 1 aprilie 2019, dar nu l-a adoptat încă.”, se precia în justificarea deciziei Comisie Europene.

Ministrul Mediului anunță majorarea amenzilor

Deși planul național este încă în stand-by, la nivelul Ministerului Mediului se încearcă diferite metode de a combate orice formă de poluare. Una dintre acestea, arderea vegetației uscate, este în creștere, și ca urmare s-a luat decizia emiterii unui nou Ordin de Ministru.

Ministrul Mediului Tánczos Barna a semnat chiar astăzi, 17 martie, acest ordin, în care se fac majorări ale amenzilor împotriva celor care ard intens vegetația uscată, devenind astfel factori poluatori.

Conform ordinului, amenzile au crescut la sume cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice, amenzile au crescut la sume cuprinse între 50.000 şi 100.000 lei. Toate aceste amenzi vor fi date de inspectorii Gărzii de Mediu.

„Am semnat proiectul ordonanţei de urgenţă si sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat. Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi mirişti.

În ciuda interdicţiei şi a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană şi au un efect negativ şi asupra solului”, declară ministrul Tánczos Barna.

Indiferent de sursa lor, astfel de acțiuni sunt factori poluatori, iar în lumina acțiunilor în instanță a Comisie Europene, România are de recuperat extrem de mult, mai ales prin nerespectarea directivelor și prin neimplementarea planului național de cotrol al poluării aerului.