16 ian. 2024 | 14:29

Amenzi drastice pentru această greșeală banală pe timp de iarnă. Sancțiunile ajung și la 1.500 de lei

News
Amenzi drastice pentru această greșeală banală pe timp de iarnă. Sancțiunile ajung și la 1.500 de lei
Amenzi drastice pentru această greșeală banală pe timp de iarnă. Sancțiunile ajung și la 1.500 de lei

Suntem în plin sezon de iarnă, așa că majoritatea zonelor țării sunt acoperite de zăpadă. ANM a emis o avertizare de viscol şi ninsori puternice în aproape jumătate de ţară. În acest context, cetățenii care nu sunt atenți la felul în care își curăță gospodăriile de zăpadă, pot primi amenzi usturătoare. Valorile sancțiunilor pot varia, însă, în funcție de localitate.

Amenzi mari pentru românii care nu-și curăță zăpada din fața casei

În această perioadă a anului, românii riscă amenzi usturătoare dacă nu își curăță zăpada din fața casei. Conform ordonanței de Guvern nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, fiecare cetățean este obligat să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul casei în care locuiește, chiar și țurțurii. În plus, porțiunea de drum din dreptul gospodăriei unde se parchează mașina trebuie să fie curată.

„Consiliile locale, precum şi primarii au obligaţia să asigure curăţenia străzilor, pieţelor şi a celorlalte locuri publice, îndepărtarea zăpezii, a gheţii de pe străzi şi trotuare, colectarea şi depozitarea reziduurilor menajere şi stradale, sortarea şi valorificarea resurselor materiale refolosibile”, se arată în Ordonanța de Urgență 21/2002.

Pot fi sancționați cu până la 2.500 de lei

Consiliile locale sunt cele care emit hotărâri în cadrul cărora se stabilesc valoarea amenzilor și alte obligații pe care cetățenii trebuie să le respecte. De asemenea, avertizările de tip „Atenție, cad țurțuri!” nu sunt neapărat relevante, așa că în caz de incident, răspunderea pentru repararea prejudiciului să fie împărțită între proprietar și victimă.

Însă proprietarul locuinței va trebui să scoată bani frumoși din buzunar pentru nerespectarea prevederilor legale. Spre exemplu, în Capitală, locuitorii sunt obligați să își curețe drumurile din fața caselor în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii.

Amenzile sunt stabilite prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010 și pot varia între 200 și 500 de lei. Ele pot ajunge până la 2.500 de lei. La Cluj-Napoca, amenda pentru necurățarea trotuarelor și/sau neîndepărtarea țurțurilor de pe acoperiș poate fi cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. La Sibiu, sancțiunile sunt mai mici, amenda maximă fiind în valoare de 200 de lei.

Șoferii sunt obligați să dezghețe mașinile

Citește și: Viscol şi ninsori puternice în jumătate de ţară. ANM, prognoză meteo pentru final de ianuarie. E iarnă adevărată

În cazul conducătorilor auto, aceștia sunt obligați să dezghețe și să-și dezaburească propriile vehicule. Un alt aspect important în sezonul rece îl reprezintă cauciucurile de iarnă. Lipsa lor poate aduce amenzi mari. Legea cere șoferilor să aibă în portbagaj un săculeț de nisip și o lopată pentru deszăpezire în cazul în care este necesar.

De ce să nu folosiți cauciucuri de iarnă la mâna a doua

Cei care sunt opriți în trafic de autorități și nu au aceste accesorii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte. Conform legii în vigoare din data de 26 ianuarie 2023, conducătorii auto pot fi sancționați cu o amendă de 2.900 de lei.

„Cauciucurile la mâna a doua nu sunt o variantă sub nicio formă. Pentru că, potrivit legii, pot să merg cu cauciucul până când adâncimea canalului este de 1,6 mm. Sub această valoare, nu mai este legal. Cauciucul nou are 8 mm adâncimea. Cauciucul are cea mai bună aderență când este abia fabricat. Cu fiecare minut care trece, el devine mai puțin aderent.

Când trece de 4-5 ani vechime, nu îl mai folosim. Pe măsură ce cauciucul se uzează de la 8 mm până la 4 mm (cel de iarnă) și 3 mm (cel de vară), chiar dacă legea permite 1,6 mm, se presupune că suntem la o aderență scăzută. Cauciucul îmbătrânește cu timpul și se uzează”, a declarat Titi Aur, potrivit dcnews.ro.

Parteneri
ULTIMĂ ORĂ: Florin Piersic a ieșit din operație! Care este stare actorului
Redactia.ro
Adevărul din spatele camerelor de la Chefi la cuțite. Un fost concurent a rupt tăcerea și a spus ce nu se vede pe micul ecran: „Nu totul este chiar așa cum se vede la televizor”
Click.ro
Florin Piersic se află în stare gravă, anunță medicii de la Spitalul Foișor. Actorul are septicemie
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Update. Florin Piersic a fost operat și se află la terapie intensivă
EVZ.ro
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu puțin timp. Primele declarații
Spynews
Anunţ şoc despre maestrul Florin Piersic:: Stare generală gravă
Capital.ro
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare și iau bani şi pe sticlele respinse, care nu sunt în program. Metoda mai merge până pe 30 iunie
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
Ce se întâmplă în România e SECRET MILITAR. Totul lângă un mare oraș
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Știrile Antena Stars. Viorel Lis se confruntă cu noi probleme de sănătate! Oana Lis este disperată: ”Mi-a părut foarte rău” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro