Suntem în plin sezon de iarnă, așa că majoritatea zonelor țării sunt acoperite de zăpadă. ANM a emis o avertizare de viscol şi ninsori puternice în aproape jumătate de ţară. În acest context, cetățenii care nu sunt atenți la felul în care își curăță gospodăriile de zăpadă, pot primi amenzi usturătoare. Valorile sancțiunilor pot varia, însă, în funcție de localitate.
În această perioadă a anului, românii riscă amenzi usturătoare dacă nu își curăță zăpada din fața casei. Conform ordonanței de Guvern nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, fiecare cetățean este obligat să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul casei în care locuiește, chiar și țurțurii. În plus, porțiunea de drum din dreptul gospodăriei unde se parchează mașina trebuie să fie curată.
„Consiliile locale, precum şi primarii au obligaţia să asigure curăţenia străzilor, pieţelor şi a celorlalte locuri publice, îndepărtarea zăpezii, a gheţii de pe străzi şi trotuare, colectarea şi depozitarea reziduurilor menajere şi stradale, sortarea şi valorificarea resurselor materiale refolosibile”, se arată în Ordonanța de Urgență 21/2002.
Consiliile locale sunt cele care emit hotărâri în cadrul cărora se stabilesc valoarea amenzilor și alte obligații pe care cetățenii trebuie să le respecte. De asemenea, avertizările de tip „Atenție, cad țurțuri!” nu sunt neapărat relevante, așa că în caz de incident, răspunderea pentru repararea prejudiciului să fie împărțită între proprietar și victimă.
Însă proprietarul locuinței va trebui să scoată bani frumoși din buzunar pentru nerespectarea prevederilor legale. Spre exemplu, în Capitală, locuitorii sunt obligați să își curețe drumurile din fața caselor în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii.
Amenzile sunt stabilite prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010 și pot varia între 200 și 500 de lei. Ele pot ajunge până la 2.500 de lei. La Cluj-Napoca, amenda pentru necurățarea trotuarelor și/sau neîndepărtarea țurțurilor de pe acoperiș poate fi cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. La Sibiu, sancțiunile sunt mai mici, amenda maximă fiind în valoare de 200 de lei.
În cazul conducătorilor auto, aceștia sunt obligați să dezghețe și să-și dezaburească propriile vehicule. Un alt aspect important în sezonul rece îl reprezintă cauciucurile de iarnă. Lipsa lor poate aduce amenzi mari. Legea cere șoferilor să aibă în portbagaj un săculeț de nisip și o lopată pentru deszăpezire în cazul în care este necesar.
Cei care sunt opriți în trafic de autorități și nu au aceste accesorii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte. Conform legii în vigoare din data de 26 ianuarie 2023, conducătorii auto pot fi sancționați cu o amendă de 2.900 de lei.
„Cauciucurile la mâna a doua nu sunt o variantă sub nicio formă. Pentru că, potrivit legii, pot să merg cu cauciucul până când adâncimea canalului este de 1,6 mm. Sub această valoare, nu mai este legal. Cauciucul nou are 8 mm adâncimea. Cauciucul are cea mai bună aderență când este abia fabricat. Cu fiecare minut care trece, el devine mai puțin aderent.
Când trece de 4-5 ani vechime, nu îl mai folosim. Pe măsură ce cauciucul se uzează de la 8 mm până la 4 mm (cel de iarnă) și 3 mm (cel de vară), chiar dacă legea permite 1,6 mm, se presupune că suntem la o aderență scăzută. Cauciucul îmbătrânește cu timpul și se uzează”, a declarat Titi Aur, potrivit dcnews.ro.