Salariații din instituțiile de stat primesc în 2023 voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei brut. Acum s-a aflat de ce se dau amenzi de până la 25.000 de lei pentru românii care au vouchere de vacanță. Așadar, care este greșeala care se plătește grav.
Bugetarii primesc în acest an voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei brut.
Astfel, o greșeală pe care o fac mulți dintre cei care beneficiază de vouchere de vacanță îi poate pune în ipostaza de a ajunge să plătească amenzi de zeci de mii de lei.
Astfel, vânzarea voucherelor le poate aduce o imensă gaură în buzunare celor care decid să facă asta. Conform legii, doar titularii au voie să folosească tichetele de vacanță.
Astfel, trebuie știut că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite numai de către titular, în baza actului de identitate.
Conform legii, vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. În plus, orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va primi o amendă de 13.300 de lei.
În principiu, voucherele de vacanță nu pot fi folosite decât pentru ceea ce reprezintă, respectiv pentru petrecerea concediului. Aici vorbim despre pachete complete, respectiv despre cazare, transport, mâncare, agrement, tratament balnear…etc.
Odată ce tichetele de vacanță de la angajator sunt primite, beneficiarul trebuie să aleagă agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde se vrea să se meargă în vacanță.
După, acesta verifică dacă unitatea respectivă se află pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit.
Beneficiarul se prezintă apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește cu cu cardul valoric. Valoarea totală este de 1450 de lei.
De asemenea, tichetele de vacanţă au o valabilitate de 12 luni de la momentul în care au fost emise. În plus, trebuie să se mai cunoască faptul că tichetele de vacanţă se impozitează cu 10%, iar suma respectivă, adică 145 de lei, este reţinută din start de către angajator la acordarea voucherelor.
Nu în ultimul rând, trebuie să se mai cunoască că voucherele de vacanţă pot fi folosite doar la unităţi HoReCa din România, iar prin impunerea acestora, autorităţile speră ca „românii să redescopere turismul din România şi frumuseţile acestei ţări”.