Amenzi de până la 200.000 de lei. Totul se întâmplă din octombrie

de: Ana Chivu
17 08. 2020

Vești proaste pentru români! Amenzi de până la 200.000 de lei dacă nu respecți asta. Ce se schimbă din luna octombri a anului curent?

Amenzi de până la 200.000 de lei. Schimbare majoră din octombrie

Conform noilor schimbări, nerespectarea dreptului de preempțiune va duce la sancțiuni de până la 200.000 de lei. Mai exact, persoanele care vând terenuri agricole care se află în extravilan și nu conțin drept de întâietate la cumpărare riscă amenzi considerabile. În acest caz intră în discuție dreptul arendașilor, prorietarilor terenurilor vecine sau al tinerilor fermieri. Măsura în cauză se regăsește într-o lege care a fost oficializată în cursul zilei de vineri. Măsurile pentru nerespectarea regulilor sunt prevăzute în Legea cu nr. 175/2020, document care a fost publicat vineri în Monitorul Oficial și care urmează să se aplice începând cu data de 13 octombrie 2020.

De dreptul de preempțiune la vânzarea terenului agricol va beneficia arendașul, prorietarul de terenuri învecinare sau tinerii fermieri cu vârsta de până la 40 de ani sau statul român (în această ordine). Amenzile noii legi vor fi cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei pentru cei care nu respectă regulile. Dacă niciunul dintre deținătorii de drept de preempțiune nu își manifestă dorința de a cumpăra terenul pus la vânzare, înstrăinarea sa s-ar putea face către oricare altă persoană fizică. Condiția este ca aceea să aibă domiciliul în România de cel puțin cinci ani.

Amenzi de până la 200.000 de lei pentru nerespectarea dreptului de preempțiuni

Dreptul la preempțiune

(1) În condițiile stabilite prin lege sau contract, titularul dreptului de preempțiune, numit preemptor, poate să cumpere cu prioritate un bun.
Reviste (7)
(2) Dispozițiile prezentului cod privitoare la dreptul de preempțiune sunt aplicabile numai dacă prin lege sau contract nu se stabilește altfel.
Reviste (4)
(3) Titularul dreptului de preempțiune care a respins o ofertă de vânzare nu își mai poate exercita acest drept cu privire la contractul ce i-a fost propus. Oferta se consideră respinsă dacă nu a fost acceptată în termen de cel mult 10 zile, în cazul vânzării de bunuri mobile, sau de cel mult 30 de zile, în cazul vânzării de bunuri imobile. În ambele cazuri, termenul curge de la comunicarea ofertei către preemptor. (Sursa: lege5.ro)