Amenzi de până la 20.000 lei pentru toți românii care încalcă această lege. Garda de Mediu e fermă!

de: Ana Chivu
25 11. 2021

Garda de Mediu nu scapă pe nimeni! Majoritatea oamenilor care stau la curte au acest obicei care îi poate costa scump. Aceștia riscă amenzi de până la 20.000 de lei dacă fac acest lucru. La ce obicei trebuie să renunțe mulți în special în sezonul de toamnă?

Amenzi mari pentru românii care nu uită de acest obicei: Garda de Mediu e fermă

Autoritățile avertizează românii să renunțe la acest obicei pe care îl au în special românii care stau la curte. Concret, Garda de Mediu reamintește că arderea frunzelor este interzisă. Oamenii practică acest lucru în sezonul de toamnă pentru a scăpa de frunzele care cad abundent în curte sau în grădina din fața porții.

Comisarii instituției de mediu avertizează că nici arderea vreascurilor ori alte resturi vegetale nu este permisă, iar încălcarea legislației în vigoare poate aduce amenzi de până la 20.000 de lei. Cei care își curăță grădinile și ulterior incendiază resturile vegetale riscă să fie sancționate, mai arată reprezentanții Gărzii de Mediu.

”Cei care încalcă legislația risca amenzi de până la 20.000 lei (pentru persoanele juridice n.r)! Bineînţeles, nu avem voie să dăm foc nici vreascurilor ori altor resturi vegetale.

Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”, anunță Garda de Mediu Satu-Mare într-o postare pe pagina dedicată de Facebook.

Ce trebuie să facă românii?

Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este strict intezisă din data de 20 februarie 2021.

Sacțiunile pentru cei care nu renunță la acest obicei pornesc de la 400 de lei la 800 de lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Constatarea și aplicarea sancțiunilor prevăzute în Legea compostului se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

Amintim că Parlamentul a adoptat Legea compostului – Legea 181/2020 în privința gestionării deșeurilor nepericuloase compostabile. Prin actul acesta se impune selectarea ”deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”.

„O practică „tradițională” adânc implementată în mentalul colectiv”

„O practică „tradițională” adânc implementată în mentalul colectiv trebuie schimbată rapid. Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data de 20 februarie 2021.

Sancțiunile poate nu vor speria (amendă de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice) dar sănătatea fiecăruia din noi este influențată permanent de calitatea aerului pe care îl respirăm”, au explicat cei de la Garda de Mediu Vaslui, într-o postare distribuită de Garda Naţională de Mediu pe Facebook.