01 iul. 2021 | 14:19

Amenzi de până la 2.000 de lei pentru acest abuz în România. Ce pățesc oamenii, după legea adoptată de Iohannis

Știri generale
Amenzi de până la 2.000 de lei pentru acest abuz în România. Ce pățesc oamenii, după legea adoptată de Iohannis
Un nou proiect de lege votat de Klaus Iohannis

Unul din proiectele de lege extrem de disputat are legătură cu dreptul mamelor de a-și alăpta bebelușii în public. Proiectul era depus în legislatura trecută, în 2017, la inițiativa a 17 deputaţi şi senatori din PNL, USR şi PSD. De-abia astăzi, după mai bine de patru ani, Klaus Iohannis a promulgat acest proiect de lege.

Un nou proiect de lege votat de Klaus Iohannis

În urmă cu patru ani cei 17 deputaţi şi senatori din PNL, USR şi PSD propuneau un nou cadru legal pentru mamele care vor să-și alăpteze bebelușii în public. În ultimii ani au fost relatate cazuri in care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurante sau li s-a refuzat acordarea unor servicii în spații publice pentru că își alaptau copilul.

„Un astfel de comportament este în mod clar discriminatoriu. Legea permite alaptarea în spații publice. Cadrul legislativ actual nu sanctionează aceste reacții discriminatorii și nu le protejează pe mamele care își alăpteaza copiii.

Legi similare există deja de ani de zile în state europene precum Marea Britanie, Franta, Spania sau lslanda.”, motiva proiectul de lege deputatul PNL Ovidiu Raețchi.

Drepturile mamelor apărate prin lege

Proiectul de lege, promulgat astăzi de Klaus Iohannis, propune să sancționeze cu amendă de la 100 de lei la 2.000 de lei evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil mic sau interzicerea în orice mod a alăptării în spații publice.

„Legea a fost făcuta după un protest al mamelor care au fost confruntate cu discriminarea. Da, au fost cazuri de discriminare.

Femei date afara din localuri publice, femei hărțuite și fotografiate în autobuz. Nu face nimeni legi dacă nu există o cerere publică în acest sens.”, a mai declarat Ovidiu Raețchi.

Proiectul legislativ stipulează că aceste comportamente aduc atingere dreptului la hrană și se consideră discriminare. Prevederile legii se aplică indiferent dacă spațiile publice au prevăzute camere tip, „mama și copilul”, fiind decizia mamei dacă le utilizează sau nu, se mai spune în proiect.

Potrivit proiectului de act normativ, persoanele responsabile din instituțiile și unitățile care administrează spațiile publice vor comunica tuturor angajaților prevederile noii legi, iar constatarea contravențiilor și aplicarea sanțiunilor se fac de către reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului sau ai Ministerului Afacerilor lnterne.

Legea a fostpromulgată astăzi, la patru ani de la inițitiva legislativă a celor 17 deputați. După ce este publicată în Monitorul Oficial, legea își va face simțite efectele imediat, iar factorii care sunt autorizați să sancționeze se vor putea autosesiza sau să acționeze în baza unor reclamații sau plângeri emise, fie de victimă, fie de alte persoane martore la un astfel de eveniment.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Lista artiștilor care vor cânta la Neversea 2024. Surprize mari pentru petrecăreți
EVZ.ro
Părinții victimelor lui Vlad Pascu, revoltați după întrebările pe care le-au primit la proces din partea Ancuței Popoviciu. Ce s-a întâmplat în sala de judecată: ”Nu mai am cuvinte”
Spynews
Vladimir Putin a luat decizia finală. Nu mai e cale de întoarcere
Capital.ro
Un nou val de aer rece cuprinde România. Meteorolog: "Scad temperaturile!"
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
REGULA pentru toți românii care cumpără medicamente. Este OBLIGATORIU
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului, care se rostește de Izvorul Tămăduirii. Aduce vindecare persoanelor bolnave
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro