Unul din proiectele de lege extrem de disputat are legătură cu dreptul mamelor de a-și alăpta bebelușii în public. Proiectul era depus în legislatura trecută, în 2017, la inițiativa a 17 deputaţi şi senatori din PNL, USR şi PSD. De-abia astăzi, după mai bine de patru ani, Klaus Iohannis a promulgat acest proiect de lege.
În urmă cu patru ani cei 17 deputaţi şi senatori din PNL, USR şi PSD propuneau un nou cadru legal pentru mamele care vor să-și alăpteze bebelușii în public. În ultimii ani au fost relatate cazuri in care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurante sau li s-a refuzat acordarea unor servicii în spații publice pentru că își alaptau copilul.
„Un astfel de comportament este în mod clar discriminatoriu. Legea permite alaptarea în spații publice. Cadrul legislativ actual nu sanctionează aceste reacții discriminatorii și nu le protejează pe mamele care își alăpteaza copiii.
Legi similare există deja de ani de zile în state europene precum Marea Britanie, Franta, Spania sau lslanda.”, motiva proiectul de lege deputatul PNL Ovidiu Raețchi.
Proiectul de lege, promulgat astăzi de Klaus Iohannis, propune să sancționeze cu amendă de la 100 de lei la 2.000 de lei evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil mic sau interzicerea în orice mod a alăptării în spații publice.
„Legea a fost făcuta după un protest al mamelor care au fost confruntate cu discriminarea. Da, au fost cazuri de discriminare.
Femei date afara din localuri publice, femei hărțuite și fotografiate în autobuz. Nu face nimeni legi dacă nu există o cerere publică în acest sens.”, a mai declarat Ovidiu Raețchi.
Proiectul legislativ stipulează că aceste comportamente aduc atingere dreptului la hrană și se consideră discriminare. Prevederile legii se aplică indiferent dacă spațiile publice au prevăzute camere tip, „mama și copilul”, fiind decizia mamei dacă le utilizează sau nu, se mai spune în proiect.
Potrivit proiectului de act normativ, persoanele responsabile din instituțiile și unitățile care administrează spațiile publice vor comunica tuturor angajaților prevederile noii legi, iar constatarea contravențiilor și aplicarea sanțiunilor se fac de către reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului sau ai Ministerului Afacerilor lnterne.
Legea a fostpromulgată astăzi, la patru ani de la inițitiva legislativă a celor 17 deputați. După ce este publicată în Monitorul Oficial, legea își va face simțite efectele imediat, iar factorii care sunt autorizați să sancționeze se vor putea autosesiza sau să acționeze în baza unor reclamații sau plângeri emise, fie de victimă, fie de alte persoane martore la un astfel de eveniment.