„Să nu hrănim porumbeii ca să avem clădiri frumoase” – este principiul de la care a pornit unul dintre consilierii locali USR din Timișoara atunci când a întocmit un proiect de hotărâre prin care să ceară interzicerea hrănirii păsărilor din oraș. Motivarea care a stat la baza acestuia este de a proteja patrimoniul. Reprezentanții asociațiilor de protecția animalelor susțin că soluția pentru a ține sub control porumbeii nu este înfometarea acestora.
Potrivit proiectului inițiat de consilierul USR Rodica Militaru, în viitorul apropiat ar urma să fie interzisă hrănirea porumbeilor și a tuturor păsărilor și animalelor pe domeniul public, în Timișoara. În continuare, urmează ca aleșii locali să își dea votul pentru a aproba sau a respinge propunerea.
„Motivarea care a stat la baza interzicerii hranirii porumbeilor este, pe de o parte de a proteja patrimoniul. Nu este o masura inedita. Londra a interzis o din 2003 si sunt placute cu amenda 500 de lire, daca te prinde ca hranesti porumbeii. In Viena din 2014 s-a introdus. Toate orasele Italiei de pe lista UNESCO au introdus interzicerea hranirii porumbeilor din 2008, pentru ca, din pacate, degradeaza cladirile, podurile, statuile si timisorenii investesc bani in refacerea acestor cladiri monumente istorice.
Pe de alta parte, trebuie sa asiguram un echilibru si cu populatia care este obisnuita sa hraneasca porumbeii . Am fotografii cu mine de acum zeci de ani, hranind porumbeii. Ideea ar fi ca sa se controleze dezvoltarea populatiei de porumbei. Asteptam si colaborarea asociatiilor de protectie a animalelor, pentru ca eu intotdeauna vreau sa apelez la specialisti”, declară inițiatorul proiectului.
Alina Văcaru, reprezentant al Asociației Pet Hope, este de părere că soluția pentru a ține sub control păsările din oraș nu este întometarea acestora: „Se poate rezolva, exista metode eficiente, civilizate, cum ar fi porumbarul contraceptiv, care nici nu este foarte scump si sa rezolvam sa nu mai fie asa multi porumbei sa deranjeze. E important sa ne adresam cauzei, si nu efectului, pentru ca infometarea animalelor nu vor rezolva problema”.
Potrivit proiectului de regulament, și cei care dau de mâncare câinilor sau pisicilor fără stăpân vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 250 și 500 de lei. Totuși, inițiatorii regulamentului asigură că acele persoane nu vor fi penalizate, argumentând că un copil care hrănește un porumbel cu grăunțe nu poate fi pedepsit. Noul regulament a fost în consultare publică până în 18 aprilie. În data de 26 aprilie va avea loc o dezbatere publică, înainte de votul consilierilor locali.