Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care fac asta în public. Legea de care trebuie să ai şi tu habar!

de: Ioana Bucur
27 03. 2023

Un eveniment ce are loc doar o dată pe an vine la pachet cu o serie de reguli și o restricție importantă. Se dau amenzi de 5.000 de lei pentru românii care nu respectă interdicția. Legea este cunoscută de puțini.

Gestul ce le poate aduce românilor o amendă de până la 5.000 de lei

An de an, în a doua jumătate a lunii martie, natura oferă un adevărat spectacol. În acea perioadă, în câteva zone din țară înflorește o plantă cu totul specială.

Este vorba despre laleaua pestriță, considerată un monument al naturii și este protejată prin lege. Planta gingașă mai este denumită și floarea de șah, datorită modelului de pe petalele sale care se aseamănă unei table de joc.

De zeci de ani, într-o pădure din Gorj, localnicii și pădurarii sunt în alertă, având grijă ca nimeni să nu distrugă sau să fure specia pe cale de dispariție.

Laleaua pestriță înflorește o singură dată pe an, în Gorj, Timiș, Suceava și Bihor. Nu depășește 20 de centimetri și are o viață de doar șapte, cel mult zece zile.

De peste patru decenii, Romică Prodea, pădurar, are o misiune importantă în această perioadă: se asigură că turiștii care ajung în zonă doar admiră laleaua pestriță și nu o distrug.

„Sunt flori rare şi de o frumuseţe inestimabilă. Toată această pădure, pe care o vedeţi, e retrocedată la oameni. Proprietarii au înţeles şi n-au făcut marcări. Au înţeles valoarea acestei flori”, a explicat pădurarul, potrivit Observator News.

Te-ar putea interesa și: Oraşul unic din lume care se află în România. Doar aici se găseşte laleaua sălbatică, e un adevărat spectacol primăvara

„Unii înţeleg, unii nu înţeleg”

Acesta este ajutat și de localnici. Oamenii păzesc floarea în ture:

„Doi, trei suntem, de fapt. Suntem împărţiţi, fiecare cu zona lui. Toată lumea vine, face poze, mai ales tineretul, copiii mici dornici să facă poze.”

„E patrimoniu naţional floarea. Ei o scot cu rădăcină cu tot. Unii înţeleg, unii nu înţeleg.”

Pentru că este o specie pe cale de dispariție, laleaua pestriță este protejată prin lege. Astfel, cei care sunt prinși că rup floarea pot primi sancțiuni usturătoare, amenda ajungând până la 5.000 de lei.

Te-ar putea interesa și: Orașul din România în care lalelele cresc în copaci. Cum este posibil așa ceva