Amenzi de 3.000 de lei pentru şoferii care au aşa ceva în maşină. Foarte mulţi au montat aşa ceva pe autoturism

de: Ștefan R. Apostol
15 09. 2023

Când vine vorba de dotările autovehiculelor, legea spune că sunt acceptate anumite elemente, conforme, iar în cazul nerespectării legislației sunt prevăzute amenzi de 3.000 de lei pentru şoferii care alarmă auto neconformă. Citește mai departe și află despre ce este vorba.

Atenție la ce alarmă auto montați pe mașină

Când vine vorba de preotejarea mașinii personale, una din modalitățile la îndemână este montarea unui sistem de alarmă auto, un sistem de detectare a furtului sau a tentativei de furt.

Vezi și: Cât costă școala de șoferi categoria A în 2023. Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar  

După cum bine se știe, acest sistem electric trebuie să fie conectat la mașină prin intermediul unor senzori antifurt pentru a preveni furtul mașinii, iar în ceea ce privesc vehiculele mai noi, acestea sunt echipate cu sisteme simple de alarmă auto, opțiuni bune, dar dacă dorești un sistem mai complet, poți găsi opțiuni mai bune pe piață.

În general, există trei sisteme de alarmă disponibile pie piață, majoritatea omologate, după cum urmează:

  • Alarme perimetrale;
  • Alarme volumetrice;
  • Sistem de blocare pentru roți.

Ce trebuie luat în considerare la montarea unui sistem de alarmă

Așa cum spuneam mai devreme, este important ca modelele de sisteme de alarmă auto să fie omologate și general acceptate, conform legislației în vigoare.

Mare atenție la ce alarmă auto instalați

Dar, dacă se dorește instalarea unui alt sistem, iată ce trebuie să iei în considerare:

  1. Modelul vehiculului;
  2. Modelul de alarmă;
  3. Compatibilitatea alarmei cu vehiculul;
  4. Prețul alarmei auto;
  5. Tipul de alerte de alarmă.

În timp ce unele sisteme de alarmă auto oferă doar senzori de ușă, sistemele de alarmă mai cuprinzătoare vin cu alte tipuri de senzori. Un sistem cuprinzător va include:

  • Senzori de ușă;
  • Senzori de mișcare;
  • Detectoare de spargere a geamurilor;
  • Senzor de capotă;
  • Senzor de îndepărtare a bateriei.
  • Localizator;
  • Senzor de blocare a ușii;
  • Închidere centralizată.

Vezi și: Ce spune legea din Codul Rutier despre mașinile cu girofar albastru. Unii șoferi nu știu exact ce trebuie să facă

Dar, revenim și accentuăm faptul că toate aceste elemente componente trebuie omologate de cei de la RAR și conforme cu legislația.

Cum să alegi o alarmă auto pentru mașina personală

Protejarea personală  și a familiei, precum și a vehiculului, sunt motive excelente pentru a investi într-un sistem de securitate auto aftermarket.

În plus, cele mai multe companii de asigurări oferă tarife reduse pentru vehiculele echipate cu o alarmă, se va amortiza de la sine.

Sistemele de intrare fără cheie din fabrică și sistemele de alarmă sunt în regulă. Dar sistemele de alarmă auto aftermarket sunt mai bune.

Acestea sunt mai sofisticate și pot face mult mai multe decât alarma auto de bază instalată din fabrică, sunt de părere experții în domeniu.

Poți folosi o alarmă auto de la distanță

O modalitate de a aplica măsuri de securitate vehiculului este adăugarea unui sistem de pornire de la distanță.

Un sistem de pornire de la distanță este distractiv de utilizat, dar și foarte comod, preîncălzește interiorul iarna, prerăcește vara.

Cele mai multe sisteme de pornire de la distanță nu numai că vor porni și opri motorul autovehiculului, dar se vor conecta și la un sistem de securitate din fabrică sau aftermarket, astfel încât să poți bloca și debloca ușile și să declanșezi alarma mașinii de la distanță.

Caracteristicile alarmei auto pe care trebuie să le cauți

Sistemele de alarmă oferă o varietate de opțiuni care depășesc cu mult simpla intrare fără cheie din fabrică. Reține că nu toate sistemele de alarmă oferă toate aceste caracteristici.

Sistemele de alarmă oferă o varietate de opțiuni

Telecomenzile bidirecționale oferă feedback cu privire la starea mașinii și la răspunsul la comenzi. Sistemul de dezactivare a demarorului împiedică pornirea cablurilor la cald.

Senzorii de mișcare permit să lași capota sau geamurile deschise. Aceștia sunt, de asemenea, buni pentru a proteja zonele de încărcare din camionete și camioane. Senzorii vor declanșa alarma dacă cineva invadează spațiul.

Vezi și: Amenzi de până la 400 de lei în București. Gafa pentru care Poliția te va sancționa pe loc

Senzorii de spargere a geamurilor declanșează alarma atunci când un geam se sparge. Acest lucru  protejează mașina de hoții care cred că pot ocoli alarma dacă nu deschid ușa.

Un senzor de înclinare monitorizează înclinarea vehiculului parcat, cauzată de o încercare de ridicare sau de tractare a vehiculului.

Deblocarea prioritară pe partea șoferului permite să deschizi ușa fără a le debloca pe celelalte. Cu alte cuvinte, poți intra în vehiculul fără a lăsa garda jos.

Ieșirile auxiliare permit să extindzi capacitățile alarmei prin adăugarea unor funcții precum un dispozitiv de pornire de la distanță sau comenzi pentru geamuri.

Majoritatea alarmelor sunt dotate cu cel puțin o ieșire auxiliară. Așadar, ia în considerare tot ceea ce dorești să facă sistemul de securitate, acum și în viitor, atunci când alegi o alarmă.

Pornirea de la distanță este întruchiparea confortului

Funcțiile de pornire de la distanță fie sunt integrate într-un sistem de securitate, fie pot fi adăugate ulterior cu un modul de pornire de la distanță.

Unele sisteme de alarmă auto au compatibilitate cu smartphone-urile, și permit să foloseșți smartphone-ul pentru control, oferindu-ți o rază de acțiune nelimitată atunci când ai serviciu telefonic.

Adesea, va trebui să se adauge un modul separat de interfață pentru smartphone la un sistem de pornire de la distanță pentru a obține funcțiile smartphone.

Ia în considerare posibilitatea de a adăuga capacitatea de urmărire GPS la sistemul de securitate, astfel încât să poți găsi mașina într-o parcare aglomerată sau dacă ai uitat unde ai parcat-o într-un loc necunoscut.

Cu un dispozitiv de urmărire GPS poți urmări locația vehiculului și primi alerte atunci când acesta părăsește sau intră într-o zonă preprogramată sau când se deplasează cu viteză prea mare.

Legea prevede amenzi de 3.000 de lei pentru şoferii care au o alarmă auto neconformă

Dacă ne uităm în legislația în vigoare, Codul Rutier, pentru sistemele de alarmă neconforme și neomologate de către inspectorii RAR, sunt prevăzute amenzi de 3.000 de lei pentru şoferii care au aşa ceva în maşină.

Află și: Butonul secret care se găsește în unele mașini. Ce ai la ușile pasagerilor

Ideea este că, deși modelele noi au deja instalate sisteme de protecție omologate, instalarea altora nu poate fi făcută fără avizul de expertiză, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al decibelilor, vorbind aici de acel prag fonic admis de lege, și anume de 35 de decibeli.

Concluzie

Deși ne dorim lucruri performante instalate pe mașina personală, nu putem face asta după ureche, riscul fiind, așa cum precizam, de amenzi de 3.000 de lei.

Așadar, înainte de a lua o astfel de decizie, mai bine consultați experții și apoi luați o astfel de decizie.