Amenzi de 20.000 de lei pentru proprietarii de terenuri. Greșeala fatală care te lasă fără bani

de: Ștefan R. Apostol
09 07. 2021

În ultimii ani tot mai mulți români ajung să facă alergii din cauza unei banale plante. Ambrozia, considerată o buruiană, poate provoca probleme de sănătate, mai ales celor mai sensibili. Autoritățile au tot încercat să rezolve această problemă. Au încercat să o distrugă, dar ambrozia tot apare, mai ales în curțile necurățate, sau chiar prin parcuri. Datorită lipsei de interes în eradicarea buruienii, autritățile locale au impus amenzi usturătoare pentru cei care nu fac nimic în această privință.

Ambrozia și pericolele asupra sănătății

România este una dintre zonele din Europa cele mai infectate cu planta cunoscută sub numele de ambrozia. Polenul său este cea mai importantă cauză de rinoconjunctivită alergică sezonieră din țară. Alergia la polen de ambrozie și încărcarea pe termen lung a polenului de ambrozie, sunt factori de risc potențiali suplimentari asupra sănătății.

Ambrozia este o specie non-nativă, care este foarte invazivă în toată Europa și are efecte nocive asupra unei game de sectoare, în special a sănătății umane și a agriculturii. Ambrozia se găsește, în general, în zone frecvent perturbate, cum ar fi culturile arabile, marginile câmpului arat, marginile drumurilor.

O mai găsim pe terasamentele feroviare, râurile și cursurile de apă, șantierele de construcții, depozitele de deșeuri și pustii. În regiunile infestate cu ambrozie, incidența alergiilor la ambrozie variază de la 2 la 50% din populația alergică.

La nivel național a existat o asociere semnificativă între prevalența alergiei la ambrozie și încărcătura sa de polen. Medicii trag, de ani buni, semnale de alarmă legat de efectele acesteie buruieni, ambrozia. Alergia la polenul ambroziei poate provoca rinită alergică sezonieră, cunoscută și sub denumirea de „febră de fân”.

Ambroiza își răspândește polenul cu ușurință, declanșând alergii nazale și astm alergic. Polenul de ambrozie este foarte ușor, ceea ce face ușor transportul vântului de kilometri. Sfaturile medicilor este, dacă petrecem mult timp afară, să ne schimbăm hainele și să le spălăm imediat ce intrăm înăuntru.

Autoritățile locale îi amendează pe cei care nu distrug buruiana

Ambrozia, am putea spune, a devenit o adevărată calamitate, mai ales în zonele urbane aglomerate. Fie că vorbim de București, sau alte orașe din țară, ambrozia apare aproape peste tot. Tocmai din acest motiv administrațiile locale au demarat campanii de eradicare a buruienii, impunându-le celor care stau la curte, sau dețin terenuri, să se ocupe de acest aspect.

Numai că, din varii motive și scuze, mulți români nu fac nimic în această privință, iar ambrozia crește în liniște peste tot. Așa se face că s-a trecut la metode punitive, mai exact amenzi, pentru cei care nu distrug ambrozia.

Conform  legii 62/2018, persoanele care au terenuri unde ambrozia a crescut alarmant de mult, și nu fac nimic pentru a distruge buruiana, pot fi amendați cu sume de până la 20.000 de lei.

Fie că vorbim de terenuri private, sau deținute de entități juridice, toți au obligația, prin lege, să demareze procesul de eradicare al acestei buruieni. În caz contrar, amenzile sunt între 500 și 20.000 de lei, conform legislației.