Amenzi de 10.000 de lei pentru firme. Mii de români sunt afectați

Amenzi de 10.000 de lei pentru firme. Mii de români sunt afectați

Mare zarvă la Ministerul de Finanțe în aceste zile, având pe masă o nouă tentativă de a propune spre promulgare a unui amendament privind nerespectarea de către firme a obligației de a fi dotate cu noile modele de case de marcat cu jurnal electronic.

Amenzi de 10.000 de lei pentru firme, în baza legii în discuție

Conform surselor de pe lângă ministerul de resort, proiectul de scoatere de sub Legea prevenirii nedotarea firmelor cu aparatele fiscale cu jurnal electronic a revenit în dezbatere.  În acst proiect se stipulează câteva condiții, dar și un plan de conformare al companiilor găsite de ANAF care nu respectă această obligație, ca în prezent, va trece la sancțiuni de la prima abatere, respectiv amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei. În proiect se mai stipulează că, în aceste condiții, să se poată suspendara activitatea operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor și confiscarea sumelor nejustificate.Un alt proiect asemănător fusese depus și anul trecut, cam în aceeași perioadă, de guvernul Dăncilă.

Mii de români vor fi afectați dacă proiectul este aprobat

Dacă proiectul va fi adoptat de Guvern și va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, mii de mici afaceri vor avea de suferit, având în vedere că cerințele proiectului i-ar lua pe micii afaceriști pe nepregătite, iar amnezile ar veni ca o consecință a acestei situații de fapt. Dacă va fi aprobat va intra în vigoare nu mai devreme de luna august.

Amenzi de 10.000 de lei pentru firme. Mii de români sunt afectați
Amenzi de 10.000 de lei pentru firme. Mii de români sunt afectați

În concordanță cu proiectul menționat, Ministerul de Finanțe a emis și calendarul obligatoriu pentru conectarea caselor de marcat cu baza de data a ANAF, până la 31 septembrie. Ministerul  estimează că, până la această dată, vor fi conectate la serverele ANAF circa 50.000 de terminale instalate de marile companii. O altă estimare se referăla finalul lunii ianuarie când, conform Ministerului,  se vor colecta datele în timp real de la un total de circa 550.000 de case de marcat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI