Amenda pentru apelurile false la 112 a fost majorată. 5.000 RON pentru cine sună fără un motiv întemeiat

Amenda pentru apelurile false la 112 a fost majorată. 5.000 RON pentru cine sună fără un motiv întemeiat

Cazul Alexandrei Măceșanu a dat naștere unui nou fenomen în țara noastră, cel al apelurilor fictive la 112. Din acest motiv, amenda pentru apelurile false la 112 a fost majorată. Decizia a venit de curând, după ce a început să existe un val de persoane care alertau fals autoritățile.

Amenda pentru apelurile false la 112, majorată!

Cei care sună la 112 fără a avea o urgență reală vor fi aspru sancționați. Noua sumă stabilită este de 5.000 de lei pentru apelurile efectuate iresponsabil către agenţiile specializate de intervenţie.

Amenda pentru apelurile false la 112 a fost majorată. 5.000 RON pentru cine sună fără un motiv intemeiat

Mai mult, persoanele prinse că efectuează apeluri false la 112 vor fi obligate să suporte și costurile legate de logistică, deplasare, dar și utilizarea sistemelor tehnice. Plus cheltuielile personalului specializat în intervenții de salvare.

Amenda maximă a fost majorată până la suma de 5.000 de lei. Marți, în plenul Senatului a fost adoptat și proiectului privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Proiectul a fost inițiat de Guvern și a fost adoptat cu 68 de voturi „pentru” și 7 abțineri.

De ce a fost mărită amenda?

Anunțul majorării acestei amenzi e unul valabil pentru toți cetățenii României. „Schimbări în legislaţia naţională care vor permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţele cetăţenilor prin îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă în vederea creşterii gradului de acurateţe şi de precizie a localizării apelanţilor aflaţi într-o situaţie de urgenţă şi, totodată, prin punerea la dispoziţia dispecerilor/autorităţior a unui set mai larg şi mai precis de informaţii de localizare, în scopul unui răspuns cât mai eficient al autorităţilor la situaţii de urgenţă”.

„Pentru un plus de eficienţă în corectarea comportamentelor contravenţionale şi descurajarea efectuării de alerte false, cuantumurile amenzii aplicate pentru săvârşirea acestei contravenţii au fost majorate astfel: cuantumul minim a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar cel maxim de la 1.000 la 5.000 de lei”, se arată în proiectul actului normativ, potrivit mediafax.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI