Pe 16 martie, Ministerul Fondurilor Europene emitea un nou comunicat, anunțând distribuirea cardurilor de energie la peste 2 milioane de locuințe și efectuarea până la această dată a peste 500.000 de plăți. În același timp, au fost anunțate și penalitățile pentru cei care au folosit aceste carduri în alte scopuri, iar în acest caz vorbim de o amendă până la 60.000 de lei dacă faci această greșeală cu cardul de energie. Legea e clară, spune Marcel Boloș, și se aplică sancțiuni drastice dacă este încălcată.
Raportul referitor la distribuirea cardului de energie era publicat de minister pe 16 martie, făcând precizarea că din totatul de plăți 17,6% au fost făcute prin mijloace electronice. La tot acest demers au contribuit și cei peste 9.000 factori poștali și agenți poștali cărora li s-au dat „aparate optice pentru scanat documente, la care se pot plăti facturile”, anunță Ministerul Fondurilor Europene:
„În perioada 20 februarie – 16 martie 2023, românii vulnerabili au utilizat 155 milioane lei pentru plata facturilor la utilități, prin intermediul cardurilor de energie.
În total, au fost efectuate peste 500.000 de plăți, din care 88.000 (17,6%) prin mijloace electronice. La mai puțin de o lună de la startul utilizării cardurilor pentru energie, mai mult de jumătate de milion de familii au folosit banii puși la dispoziție din fonduri europene pentru a-și achita facturile.
Beneficiarii au la dispoziție trei metode de plată, pentru a achita repede și simplu facturile la energie.”, anunță ministerul.
Distribuirea și efectuarea plăților, așa cum era anunțat încă de la 1 ianuarie, s-a făcut și se va face în continuare, cu ajutorul angajaților Poșta Română, ministerul încheind un protocol cu compania de stat. În perioada februarie-martie, spune ministrul Boloș, 9.000 factori poștali și agenți poștali au distribuit și încasat sumele:
„Sunt 9.000 factori poștali și agenți poștali cu aparate optice pentru scanat documente, la care se pot plăti facturile. De asemenea, a crescut numărul celor care achită online, față de primele zile de utilizare a aplicației.
Avem deja 88.000 astfel de plăți. Am încercat, împreună cu Poșta Română, să punem la dispoziția beneficiarilor toate informațiile necesare pentru a-i sprijini pe parcursul implementării programului.
Pentru situațiile punctuale aceștia primesc ajutor prin call center-ul dedicat 0319966”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
În același context, ministrul Boloș a reamintit faptul că sumele regăsite pe cardul de energie nu se pot folosi, în mod abuziv, la plata altor servicii sau la diferitele cumpărături, legea fiind clară în acest sens, iar cei care o încalcă pot primi o amendă până la 60.000 de lei dacă fac această greșeală cu cardul de energie.
Vezi și: De când se vor putea face plăți cu cardul de energie. Ce valabilitate vor avea acestea
Cu alte cuvinte, posesorii acestor carduri nu au voie să retragă sumele de 700 de lei (prima tranșă), de pe suportul electronic, și nici să folosească cardurile la plata altor posibile servicii sau cheltuieli.
În acest sens, legea este extrem de clară, iar în afară de o amendă de până la 60.000 de lei, existând toate șansele ca cei prinși să rămână fără acest ajutor, iar cardul să fie anulat.
Așadar, mare atenție atunci când decideți să folosiți aceste carduri la cu totul altceva decât pentru ceea ce au fost emise.