Amendă imensă pentru trustul Antenelor. Programul televizat Acces Direct are un istoric bogat în materie de sancțiuni financiare din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). Marți, 4 octombrie, Antena Stars a fost amendată din nou cu o sumă nu mai mică de 20.000 de lei, din cauza a trei articole încălcate în emisiunea moderată de Mirela Vaida.
De-a lungul timpului, Antena Stars a fost amendată în repetate rânduri de către conducerea CNA. De cele mai multe ori, acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că persoanele din platoul de televiziune nu au luat în serios lucrurile pe care le spuneau sau le realizau.
Așa s-a întâmplat și de această dată. Reprezentanții CNA au aplicat o amendă în valoare de 20.000 de lei postului TV Antena Stars, după evenimentele ce au avut loc în emisiunea moderată de Mirela Vaida. Prezentatoarea a relatat necorespunzător cazul femeii din Timişoara care s-a sinucis împreună cu copiii săi.
Amintim că acum câteva luni de zile, o mamă din Timișoara s-a aruncat de pe acoperișul unei clădiri de imobile cu zece etaje. Cazul a șocat întreaga țară, mai ales în circumstanțele în care femeia nu a fost singura care și-a pierdut viața. Românca s-a sinucis și împreună cu cei doi copii ai săi, care erau micuți.
Situația tragică de la Timișoara nu a fost prezentată în mod profesionist de către Antena Stars în luna mai 2022, potrivit conducerii CNA. Reprezentanții instituției au acuzat că nu orice interes al publicului trebuie să fie satisfăcut. Același lucru este menționat și în Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
„Şocant! În loc de grădiniţă, i-a dus la moarte!”/„Drumul dureros al celor 3 spre viaţa veşnică!”/ „Iulia (mama copiilor – n.r.), paradis dat pe abis!” – sunt doar câteva dintre titlurile de pe burtierele emisiunii Mirelei Vaida, din edițiile de pe 4, 5 și 6 mai 2022.
În ultima ediție în care s-a prezentat cazul femeii care s-a sinucis împreună cu copiii, s-a difuzat inclusiv înmormântarea acestora. Astfel, a fost încălcată una dintre prevederile stabilite în Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Mai exact, este vorba despre articolul 32, paragraful 2, potrivit paginademedia.ro.
„Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil.
Simpla invocarea a cordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane, ordinea publică sau bunele moravuri. Și nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului”, se arată în Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.