Amendă de zeci de mii de lei pentru românii care stau la casă. Ce trebuie să afle de urgenţă, e interzis să facă asta

de: Stan Nicu
01 03. 2023

Există o lege care dacă nu este respectată de românii care locuiesc la curte le poate aduce o amendă uriașă. Care este această amendă de zeci de mii de lei pentru românii care stau la casă și ce trebuie să afle aceștia de urgenţă. E strict interzis să facă asta.

Amenzi mari pentru românii care locuiesc la curte. Sancțiunile urcă până la 30000 de lei

De la începutul anului 2021 este în vigoare legea compostului care îi obligă pe români să colecteze separat din gunoi resturile biodegradabile, cum sunt fructele şi legumele alterate.

Cei care nu se supun regulillor pot fi amendaţi chiar şi cu 30.000 de lei.

Curățenia în curte poate aduce amenzi substanțiale

Cei mai mulţi dintre români fac o greşeală care îi poate costa foarte mulți bani. Mai exact, curățenia pe care o fac prin curte trebuie să se desfășoare porivit unor reguli bine stabilite.

Astfel, legea compostului interzice arderea frunzelor uscate, iar cei care o încalcă pot primi o amendă de până la 30.000 de lei. Nu doar frunzele sunt interzise a fi puse pe foc în propria curte, ci și vreascurile sau alte resturi vegetale. Prin aplicarea amenzii se urmărește ca frunzele și resturile vegetale să fie colectate selectiv.

Amenzi pentru persoane fizice

Legea compostului este în vigoare încă din 2021, iar amenda minimă este de 400 lei. Cea maximă, când este vorba de persone fizice, ajunge la 800 de lei.

În cazul firmelor, amenzile sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei. De asemenea, pentru autorităţile responsabile, amenzile variază între 5.000 şi 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, contravenţiile pot ajunge şi la 30.000 lei.

Cine constată neregulile și acordă sancțiunile

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către personalul împuternicit al Gărzii Naţionale de Mediu.

Trebuie precizat că amenzile se aplică şi pentru focurile aprinse pe domeniul public. Spre exemplu, în 2022, mai mulți fermieri mici din județul Gorj au au primit amenzi de aproximativ 10.000 de lei pe Legea Compostului.

Ce sunt biodeșeurile, potrivit Legii

„Potrivit Legii nr. 181/2020, biodeșeurile sunt acelea provenite din grădini și parcuri, de la alimente, din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firmele de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul, deșeurile similare ce provin din unitățile de prelucrare a produselor alimentare”, arată Legea compostului.

Cum poate fi folosit compostul din deșeuri biodegradabile

„-crește capacitatea de absorbție și de retenție a apei în sol și scade nevoia de irigare a terenurilor agricole.
-contribuie la fertilitatea solului cu produse naturale, ecologice și sigure,
-contribuie la reducerea fertilizatorilor anorganici (chimici), contribuie la refacerea structurii solului (de care suferă mai ales zonele pe care se face agricultura intensivă sau zonele în curs de deșertificare)”, mai arată textul Legii.

Astfel, transformarea deșeurilor în compost este benefică atât pentru mediu, precum și pentru sănătatea celor care se bucură de plantele crescute pe un sol fertilizat natural.