Amendă de 7500 de lei pentru OMV-Petrom. Motivul pentru care a fost sancționată pentru prima oară de statul român

de: Ioana Bucur
17 02. 2023

Premieră pentru autoritățile de la noi din țară. Statul român a amendat OMV-Petrom, compania având un termen de 15 zile pentru a plăti 7.500 de lei, o sumă ridicolă, dacă este raportată la capacitatea de plată a acesteia.

Amendă de 7500 de lei pentru OMV-Petrom

Gigantul OMV a fost sancționat pentru că nu a trimis la timp planul de dezvoltare pentru extragerea gazelor din Marea Neagră. Potrivit legislației, amenda pentru nedepunerea documentelor necesare este cuprinsă între 15.000 și 30.000 de lei.

În condițiile în care compania nu va depune actele până la noul termen, adică 16 martie 2023, OMV va primi o altă amendă și un alt termen.

Dacă nici al treilea termen stabilit de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu va fi respectat, se va ajunge la rezilierea acordului pentru exploatarea din Marea Neagră.

„E bine că lucrurile se mișcă. Într-adevăr, cuantumul amenzii nu e neapărat unul mulțumitor, dar probabil că trebuie umblat aici din punct de vedere legislativ. Cred că ar trebui, dincolo de cuantumul amenzii, OMV să înțeleagă mesajul, să vadă care sunt procedurile ulterioare, să vadă că până la urmă se poate ajunge. (…).

Poate chiar o să facem împreună, cu domnul Bodog în coaliție, o reglementare care să modifice aceste cuantumuri cât mai repede. Dar cred că este important de spus că la un moment dat, dacă OMV nu-și respectă prevederile contractuale, obligațiile asumate față de România, contractul se poate rezilia. Până acuma nu ne era clar dacă putem ieși din această chestiune sau nu. Iată că se poate”, a declarat Alin Ignat, membru al Camerei Deputaților din partea PNL, în direct la Antena 3 CNN.

„Dacă cineva a greşit, să spună că a greşit, din neştiinţă, din neputinţă…”

Dezbaterea în jurul taxei de solidaritate pe care OMV refuză să o achite continuă. Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, a declarat că aşteaptă să afle ce se întâmplă cu taxarea pe care statul român trebuie s-o impună companiei.

„Titularul acelor modificări şi cel care trebuia să se ocupe de modificările la regulament este Ministerul Finanţelor. Noi aşteptăm, în continuare, să aflăm ce se întâmplă cu acea taxare pe care statul român trebuie s-o impună OMV Petrom şi vom vedea poziţia Ministerului Finanţelor, sper eu, foarte curând.

Dacă nu mă înşel, chiar din partea Comisiei de Buget Finanţe s-a transmis o comunicare către Minister. Ar fi păcat să nu fim în stare să ne asumăm răspunderea, dacă cineva a greşit, să spună că a greşit, din neştiinţă, din neputinţă, motivul pentru care s-a greşit este mai puţin important”, a spus Alina Gorghiu, despre scandalul legat de plata de către OMV a taxei de solidaritate.