Amendă de 5.000 de euro pentru românii care fac asta în apartamentul lor. Atenție mare!

Amendă de 5.000 de euro pentru românii care fac asta în apartamentul lor. Atenție mare!
Amendă de 5.000 de euro pentru românii care fac asta în apartamentul lor

Veste îngrijorătoare pentru românii care locuiesc în chirie. Amendă de 5.000 de euro pentru românii care fac asta în apartamentul lor. Atenție mare! Dacă vi se întâmplă asta, este cazul să anunțați imediat autoritățile. Ce pericol îi paște pe proprietarii apartamentelor de bloc dacă nu respectă viața privată a chiriașilor.

Amendă de 5.000 de euro pentru românii care fac asta în apartamentul lor

Respectarea vieții private este unul dintre cele mai fundamentale drepturi ale omului. De aceea, în momentul în care un cetățean se mută, cu chirie, într-un apartament de bloc acea locuință devine a lui, chiar dacă, în acte, nu este proprietarul casei. De ceva timp, însă, circulă zvonuri îngrijorătoare în mediul online despre persoane care au instalat camere video de supraveghere în apartamentele pe care le închiriază locatarilor. Acest lucru invadează dreptul omului la intimitate și viață privată și va fi sancționat grav de lege, cu amenzi începând de la 5000 de euro.

Acest lucru s-a întâmplat, deja, în Spania. Un cetățean a fost sancționat cu cinci mii de euro după ce reprezentanții legii au descoperit camere de luat vederi în apartamentul pe care proprietarul îl închiriase unui tânăr. Pus în fața faptului împlinit, proprietarul locuinței a încercat să justifice instalarea camerei de filmat, spunând că a făcut acest lucru pentru a se asigura că este totul în regulă, din motive de securitate, de teama hoților.

Ce pățesc proprietarii de locuințe care încalcă dreptul chiriașului la intimitate și viață privată

Însă, această ipoteză a fost demontată în doar câteva secunde, când oamenii legii spaniole au descoperit că respectiva camera de supraveghere surprindea imagini nu doar din holul de la intrare, ci și din camera de zi, acolo unde chiriașul își petrecea cea mai mare parte din timp. Ca pedeapsă, proprietarul apartamentului din Spania a fost sancționat cu o amendă fabuloasă de cinci mii de euro.

În România, violarea domiciliului și încălcarea dreptului la viața privată a unei persoane vor avea repercusiuni grave asupra celui care încalcă legea. Acesta va primi amenzi usturătoare și nu doar atât. În anumite cazuri mai grave, proprietarii de locuințe se pot alege și cu un dosar penal.

Este foarte important ca toți proprietarii de case, apartamente sau locuințe să știe faptul că atunci când dai un spațiu în închiriere acela devine, automat, domiciliul unei alte persoane. Chiar dacă proprietarul deține legal spațiul dat în închiriere, acesta nu are niciun drept de a interveni sau a încălca drepturile chiriașului la intimitate și viață privată.