Amendă de 25.000 de euro pentru orice țară care încalcă sistematic legea care intră în vigoare pe 14 ianuarie 2022

de: Ana Chivu
11 01. 2022

O lege care intră în vigoare de pe 14 ianuarie 2022 vine cu sancțiuni uriașe. Amenda este de 25.000 de euro și va merge către orice țară care o încalcă sistematic. Despre ce este vorba și ce trebuie să știe oamenii? Detalii din documentul oficial.

Amendă urișă pentru orice țară care încalcă noua lege: intră în vigoare din 14 ianuarie 2022

Uniunea Europeană declanșează în cursul zilei de vineri ‘revoluția verde’. Amenzile prevăzute sunt de până la 25.000 de euro. În UE intră oficial în vigoare legea care interzice utilizarea plasticului de unică folosință, nebiodegradabil și necompostabil.

România și alte țări din Uniunea Europeană implementează astfel directiva SUP antiplastic sau Plasticul de unică folosință. Proiectul are ca scop finalizarea poluării cauzate de plastic, mai cu seamă în râuri, lacuri, mări și oceane. Amenzile pentru nerespetarea legilor sunt usturătoare.

Dispoziția de reglementare prevede aplicarea unei sancțiuni administrative de la 2.500 de euro până la 25.000 de euro pentru „introducerea pe piață sau punerea la dispoziție a produselor cu încălcarea prevederilor art.5, paragraful 1.”

Care a fost planul?

UE are planul ‘Fit For 55’ ce prevede o serie de măsuri legislative în privința schimbărilor climatice care sunt menite să împingă țările membre spre obiectivul menționat. Propunerile au fost aprobate de toate statele membre și de Parlamentul UE. Printre acestea se numără și planuri de taxare a combustibilului pentru avioane și interzicerea vânzării de mașini pe benzină și motorină până în 2035.

„Acționând acum, putem face lucrurile altfel și putem alege o cale mai bună, mai sănătoasă și mai prosperă pentru viitor. Este sarcina generației noastre [de a asigura] bunăstarea nu numai a generației noastre, ci și a copiilor și nepoților noștri. Europa este pregătită să deschidă calea”, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cerințele către cetățeni

În vara anului trecut se anunța creșterea facturilor de încălzire a gospodăriilor, dar și costul zborurilor în UE. De asemenea, se aștepta încă de pe atunci opoziția din partea unor lideri din industrie precum companii aeriene sau producători de autovehicule, dar și din partea statelor membre din est care se bazează foarte mult pe cărbune.

„Vom cere mult de la cetățenii noștri. Vom cere, de asemenea, foarte mult industriilor noastre, dar o facem pentru o cauză bună. O facem pentru a da omenirii o șansă de a lupta”, a declarat Frans Timmermans, șeful politicii climatice a UE. „Scopul este de a plasa economia la un nou nivel, nu de a o opri”, a spus acesta.