Lipsa de educație civică, de responsabilitate și de necunoaștere a legislației există în România. Genul acesta de situații duce de cele mai multe ori la situații în neconcordanță cu legea. Deși există legislație de mediu, mulți români fie nu o cunosc, fie o încalcă cu bună știință. Iar atunci când se trezesc cu amenzi enorme, fie se plâng, fie nu le plătesc, lucrurile degenerând în alte situații de ordin penal. Atunci când decidem să aruncăm gunoiul pe spațiile domeniului public, trebuie să ne asumă și rigorile legii.
Ministerul Mediului de-a lungul anilor a emis mai multe ordonanțe de ministru, în conformitate cu legislația de mediu națională, și europeană. Spațiile amenajate pentru depunerea și depozitarea gunoaielor menajere și industriale au fost amplasate aproape peste tot.
Cu toate astea, încă există români care aruncă gunoiul pe spațiile domeniului public, după care se fac nevăzuți. Dar, deși de cele mai multe ori au senzația că scapă, inspectorii de mediu reușesc totuși să dea de urma acestora.
Nu de puține ori au dat amenzi extrem de mari pentru cei care aruncă gunoiul pe spațiile domeniului public. În acest caz amenzile ajung și până la 50.000 de lei, depinde de natura gunoaielor aruncate.
Citește și: Amenzi de 20.000 de lei pentru locuitorii unui bloc?! Ce fac românii este neașteptat
De cele mai multe ori, când aruncăm gunoiul pe spațiile domeniului public, nu mai luăm în calcul că nu ar trebui să se regăsească lucruri personale. Când ne referim la lucruri persoanle, vorbim de acte, facturi, sau orice alte documente care ne pot identifica.
O familie de craioveni, în ideea de a arunca repede gunoiul pe spațiile domeniului public, au uitat să scoată documentele. Inspectorii de mediu și Poliția Locală, verificând mormanul de gunoaie, au dat peste respectivele documente. Astfel au reușit să-i identifice imediat.
„În graba de a arunca gunoiul pe domeniul public, au aruncat și fotografii din vacanțe. Precum și documentațiile de urbanism și autorizațiile de construire a propriilor imobile, în original. Polițiștii locali au procedat la identificarea persoanelor respective și au aplicat amenzi în cuantum de 20.000 lei.
De asemenea, vor fi întocmite documentele necesare pentru ca cetățenii respectivi să suporte și cheltuielile de curățare și transport al gunoaielor de către operatorul de salubritate”, transmite Poliţia Locală Craiova, conform publicației Editie.ro.
Ca urmare a acestei situații, familia a fost amendată cu nu mai puțin de 20.000 de lei pentru că au aruncat gunoiul pe spațiile domeniului public. Așa că mare atenție, dacă tot faceți gestul, măcar aveți grijă să nu mai aruncați actele, cu toate că nu este indicat să faceți asta absolut deloc.