Curățarea înghețului, îndepărtarea zăpezii și răzuirea gheții ajută de pe mașina personală la creșterea vizibilității pe drum în timpul condusului în timpul lunilor de iarnă. În același timp, dacă te decizi să pleci așa la drum riști o amendă de 2.900 de lei dacă nu faci asta înainte de a pleca de pe loc, pe timp de iarnă. Așa că, mare grijă, nu e de glumă, și din păcate prea puţini ştiu legea.
În orice moment al anului, mai ales în timpul zilelor întunecate și potențial înșelătoare de condus din timpul iernii, este esențial să ne păstrăm geamurile mașinii curățate. Așa că, asigură-te că-ți rezervi timp suplimentar pentru a îndepărta zăpada și gheața de pe mașină și de pe parbriz înainte de a pleca pe drum iarna.
Dacă ești deja șofer profesionist, cam știi ce ai de făcut în aceste condiții, dar cu toate astea reține că, înainte de a te ocupa de acumulările de pe geamuri, verifică dacă țeava de eșapament este liberă de zăpadă. Zăpada care acoperă țeava de eșapament ar putea duce la acumularea de monoxid de carbon în mașină.
După aceea, pornește mașina și dezaburizatorul. Ar putea dura cinci minute sau mai mult pentru a încălzi mașina și a începe procesul de topire. În timp ce aștepți, curăță zăpada de pe capotă și capacul portbagajului. Apoi, curăță geamurile laterale și cele din spate.
De preferat este să faci ultima operațiune la parbriz pentru a da mai mult timp dezghețului să înceapă să topească gheața. Nu uita să cureți oglinzile exterioare, farurile, stopurile și semnalizatoarele.
Ultimii pași ar fi să cureți și să usuci lamelele ștergătoarelor de parbriz și asigură-te că duzele de lichid de parbriz sunt libere. Dacă ștergătoarele au mai mult de șase luni sau dacă nu curăță geamurile în mod corespunzător, este timpul să le înlocuiești.
Dar, deși mulți fac aceste lucruri, alții uită sau nu-i interesează și decid să plece la drum, fără să-și curețe mașina. În acest caz, vorbim de repercursiunile nouli Cod Rutier și de ceea ce se poate întâmpla, și anume:
Da, ai citit bine, iar în cazul în care nu ești la zi cu noul Cod Rutier, ar fi cazul să-l recitești, s-ar putea să mai găsești și alte asemenea noutăți. Bine, nu sunt noutăți din acelea bune, mai ales pentru cei care încalcă legea, dar pot fi utile, mai ales acum, când zăpada nu se oprește și ninge peste tot în țară.
Așa cum spuneam, noul Cod Rutier prevede o amendă de 2.900 de lei pentru şoferii care nu fac asta înainte de a pleca de pe loc iarna, iar banii zicem noi ar putea sta mai bine în portofel, decât să-i dai pe o amendă, doar pentru faptul că ți-e cam lene să-ți cureți mașina.