Amendă de 100.000 de lei pentru românii care fac asta. Legea este valabilă de astăzi

Amendă de 100.000 de lei pentru românii care fac asta. Legea este valabilă de astăzi
Amendă de 100.000 de lei pentru românii care fac asta

Începând de astăzi, 29 iunie 2020, dispare o categorie de telefoane de pe piață. Cei care nu vor respecta decizia vor fi sancționați cu amenzi în valoare de 100.000 de lei. Mai multe detalii vă oferim în paragrafele următoare.

Amendă de 100.000 de lei pentru cei care nu respectă decizia

Începând de astăzi, în România este interzisă comercializarea telefoanelor ce nu sunt compatibile cu sistemul RO-ALERT. Prevederea se aplică la un an de la publicarea OUG a Guvernului cu privire la operarea sistemului de avertizare a populaţiei.

„Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepţionării mesajelor RO-ALERT în toate reţelele publice mobile de comunicaţii electronice, nu pot fi comercializate pe teritoriul României“, potrivit art. 19.

Comercianții care vor fi prinși că mai comercializează dispozitivele mobile riscă amenzi de până la 100.000 de lei din partea Protecției Consumatorului.

Telefoanele care fac parte din categoria celor ce nu sunt compatibile cu sistemul de avertizare a populației sunt cele de tehnologie depăşită.

Ce prevede actul normativ?

  • Mesajele de avertizare către populație vor fi transmise în baza informațiilor recepționate de IGSU de la autoritățile și instituțiile publice care monitorizează tipuri de risc și prin intermediul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență. În vederea transmiterii RO-ALERT, IGSU va elabora o procedură operațională privind stabilirea tipurilor de risc, a nivelului de gravitate și a structurilor responsabile pentru verificarea atingerii sau depășirii nivelului de gravitate al evenimentului prognozat ori produs, pentru care este necesară avertizarea populației. Procedura se va aproba prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu avizul Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI.
  • Serviciul de Telecomunicații Speciale este responsabil de implementarea măsurilor tehnice necesare pentru buna funcționare a Sistemului RO-ALERT, precum și a măsurilor tehnice de securitate cibernetică.
  • Mesajele RO-ALERT vor fi transmise prin intermediul rețelelor publice mobile de comunicații electronice către telefoanele mobile conectate la aceste rețele și aflate în zona vizată de manifestarea situației de urgență.
  • Mesajele transmise sunt de interes public, gratuite și conțin recomandări pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecție de către persoanele aflate în zona vizată de manifestarea unei situații de urgență, în funcție de natura acesteia, fiind prioritare față de traficul de voce și date al utilizatorilor.
  • Raza de acoperire poate fi întreg teritoriul țării sau zonal, în funcție de aria teritorială aflată sub incidența acestor avertizări.
  • Furnizorii rețelelor publice mobile de comunicații electronice au obligația de a asigura distribuirea mesajelor, în toate tehnologiile mobile de acces disponibile, indiferent de formă și conținut, fără a modifica/altera conținutul acestora. Nu se vor percepe tarife sau alte sume de bani, indiferent de titlu, pentru transmiterea mesajelor RO-ALERT.
  • Primirea mesajelor prin RO-ALERT nu presupune introducerea numerelor de telefon într-o bază de date.
  • În termen de un an de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT, pe teritoriul României nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile, care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice.