Amendă de 1.000 de lei pentru toți românii de la bloc care fac asta. Poliția nu te va ierta, deloc!

Amendă de 1.000 de lei pentru toți românii de la bloc care fac asta. Poliția nu te va ierta, deloc!
Amendă de o mie de lei pentru cei de la bloc care fac asta

Mulți dintre români au obiceiul de a-și spăla mașina în fața casei sau a blocului, astfel că cei care fac acest lucru pe domeniul public riscă, în funcție de localitate, să primească amenzi care pot atinge și suma de 1.000 de lei.

Amendă de 1.000 de lei pentru toți românii de la bloc care fac asta

Așadar, românii care în loc să apeleze la spălătoriile auto își spală mașinile în fața casei ori a blocului, murdărind domeniul public, riscă să fie amendați. După cum prevede OG 43/1997 în ce privește regimul drumurilor, “pe drumurile publice sunt interzise intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roți sau pe șenile (…)” și „curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, de materiale sau de alte substanțe (…)”.

Prin urmare, se interzice intrarea pe drum cu o mașină murdară, dar se interzice și curățarea ei pe drumurile publice. De altfel,  acest proces ar trebui să aibă loc “înainte de a pătrunde în drum și numai pe suprafețe special amenajate”, conform OG 43/1997.

OG 21/2002, modificată spre sfârșitul lui 2020, stabilește însă regulile care trebuie respectate în localități. În afara faptului că permite autorităților să ridice mașini și de pe spațiile verzi, această ordonanță prevede că cetățenii trebuie să mențină curățenia pe trotuare, pe carosabil, în locuri publice și în locurile de parcare și să asigure curățarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea pe drumurile publice.

În funcție deci de fiecare consiliu local în parte, pot să se aplice diverse amenzi dacă speli mașina pe domeniul public.

Ce spune legea

Astfel prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr 120/2010, s-a hotărât că “răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip” este interzisă.

În București, cei care spală mașina pe domeniul public riscă amenzi între 200 și 500 de lei. În situația firmelor, amenda poate ajunge la 1.000 de lei.

În acest sens, și consiliul local din Cluj-Napoca a stabilit, prin Hotărârea 191/2009, sancționarea cu amendă a spălării mașinii pe domeniul public. Așadar, „curățarea sau spălarea autovehiculelor pe spații aparținând domeniului public sau privat al statului (trotuare, alei, platforme situate în fața garajelor, parcări, carosabil, curți interioare ale imobilelor de locuit, zone de agrement, cursuri de apă, lacuri etc.)” poate să fie amendată cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei, anunță avocatnet.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI