În baza unei decizii de ministru, o nouă categorie socială va putea beneficia de cardurile sociale de carburant. În același timp, în aceeași hotărâre este prevăzută și amenda colosală pe care o primeşti dacă vinzi cardurile sociale. Citește mai departe și află ce spune legea, și cine sunt acești noi beneficiari.
Deși se vehicula această idee la finalul anului trecut, deabia zilele acestea Ministerul Muncii a anunțat aprobarea proiectului de introducere a cardurilor sociale de carburant pentru o anume categorie socială.
Vezi și: Când intră prima tranșă de bani pe cardurile sociale în 2024. Luna în care se virează cei 250 de lei
Decizia a venit sub forma unei Hotărâri de Guvern, publicată marți, și anume HG nr.43/2024, în baza căreia persoanele cu handicap vor putea beneficia de cardurile sociale de carburant. Anunțul avea să fie făcut de Cristina Vasilcoiu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii:
„Persoanele cu dizabilități vor primi carduri electronice de carburant pentru transport!
Cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cu carburant sunt în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pentru cele cu handicap accentuat. Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant se adaugă celorlalte metode alternative.
Persoanele care nu dețin autoturisme pot opta pentru biletele de transport interurban cu trenul sau autocarul. Prevederile se regăsesc în Hotărârea de Guvern adoptată astăzi.”
În comunicatul emis la începutul săptămânii trecute sunt specificate care sunt acele cheltuieli care vor fi suportate prin aceste carduri de transport, după cum urmează:
„Cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cu carburant și/sau pentru încărcarea mijloacelor de transport electrice sunt în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pentru cele cu handicap accentuat.
Opțiunea pentru una dintre variante se face prin cerere scrisă, depusă electronic sau la registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), de către persoana cu dizabilitate ori de către oricare din următoarele persoane: reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul, părintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat, în baza unei măsuri de protecție socială.”
Află despre: Când intră banii pentru milioane de români. Ce trebuie să afle pentru 2024
În baza aceleiași hotărâri este specificată și obligativitatea societăților de distribuție a produselor petroliere, stațiile de alimentare, să accepte cardurile de carburant emise pe numele persoanelor cu handicap, se mai arată în comunicatul emis de minister pe 18 ianuarie.
În cadrul aceleiași hotărâri s-au mai stabilit și penalități, în cazul în care cineva ar dori să vândă acest tip de carduri. Cu alte cuvinte, vorbim despre amenda colosală pe care o primeşti dacă vinzi cardurile sociale, care se ridică aproape 50.000 de lei, conform sancțiunilor stipulate în HG nr.143/2024.
Citește despre: Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut cardul social
Prevederile noii hotărâri vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, pentru toate acele categorii sociale de persoane cu handicap înscrise în baza documentelor depuse la DGASPC.