Civilizația unei comunități se vede și prin gradul de curățenie din orașul în care trăiesc. Din păcate, în România încă există această lacună. Mulți aruncă gunoaiele pe unde nimeresc, iar asta nu face altceva, decât să crească gradul de poluare. Dar, există legi și, mai nou, polițiile locale au întreprins mai multe acțiuni prin care îi depistează pe cei care aruncă gunoaiele, iar amenzile pot ajunge și la sume record, de 6.000 de lei.
În ciuda faptului că are a doua cea mai scăzută rată de reciclare a deșeurilor din Uniunea Europeană, România a devenit plină de deșeuri și gunoaiele aduse, majoritatea ilegal, din străinătate. Reciclarea deșeurilor și economia circulară sunt printre cele mai importante probleme din Uniunea Europeană.
Toate statele membre trebuie să respecte politicile Comisiei Europene, iar România nu a îndeplinit încă multe dintre cerințe. Drept urmare, Comisia Europeană a deschis mai multe proceduri de infringement împotriva României pentru poluare, managementul lemnului și gestionarea deșeurilor, la nivelul anului trecut.
Hotărârea judecătorească s-a referit la 68 de gropi de gunoi din România, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până acum. Însă pentru celelalte, lucrările necesare de închidere, etanșare și regenerare nu fuseseră nici măcar planificate la începutul acestui an.
Prin scrisoarea sa formală de notificare, Comisia a acordat României patru luni pentru a aborda situația. Notificarea mărea perioada cu două luni mai mult decât de obicei din cauza pandemiei de COVID-19.
Întrucât situația nu era soluționată, CE a emis o nouă scrisoare și nicio soluție nu a fost încă făcută publică. Autoritățile române nu au furnizat informații despre gestionarea deșeurilor în România și ce s-a făcut până acum în materie de colectare și reciclare.
Dar, cu toate astea, la nivelul marilor comunități, autoritățile locale au decis să nu mai ierte persoanele care decid să arunce gunoaiele pe unde apucă. Așa se face câ în Brașov, agenți ai Poliției Locale au demarat mai multe acțiuni de depistare a celor care aruncă gunoaiele pe străzile orașului Brașov.
Echipe întregi de polițiști locali certează gunoaiele și, astfel, reușesc să-i identifice pe cei care încalcă legea. Tot prin aceste acțiuni s-a reușit descoperirea unei gropi ilegale unde sunt aruncate gunoaiele, spun cei de la Biroul pentru Protecția Mediului Brașov.
Oficialii spun că prin acțiunile de cercetare a gropilor, unde sunt aruncate gunoaiele au putut depista și originea acestora, și anume un antreprenor local, ulterior fiind amendat cu nu mai puțin de 6.000 de lei.