Amendă CNA pentru Antena 1. Viața privată a unor persoane, încălcată în emisiunea Acces Direct

de: Daniel Ștefan
07 06. 2019

Amendă CNA pentru Antena 1 după ce două emisiuni, printre care și Acces Direct, a încălcat dreptul la viață privată al unor persoane. De dragul raitingului, emisiunile au încălcat dreptul la intimitate al unor persoane care au reclamat Antena 1.

Consiliul Național al Audiovizualului a dat Antenei 1 o amendă de 20.000 de euro, ca urmare a abaterilor de la lege în cadrul unei ediții Acces Direct din 20 mai și a unei ediții Xtra Night Show din 14 mai.

Amendă CNA: de ce a fost sancționată emisiunea Acces Direct

În ceea ce privește Acces Direct, emisiunea a prezentat pe 20 mai povestea bizară (ca toate, de altfel) a unui bărbat care ar fi întreținut relații intime cu o fată (despre care mama spune că era minoră), dar și cu mama ei. Cu aceasta din urmă, bărbatul respectiv, invitat la emisiune, are chiar și un copil. El a venit la emisiune ca să spună tuturor că fiul său a fost abuzat de acea femeie.

Femeia respectivă a reclamat acea emisiune la CNA:

„Din dorința de subiecte bomba, postul de televiziune Antena 1, mi-a încălcat dreptul fundamental la viață privată, prin folosirea numelui meu și al fiicei mele, cât și funcția domiciliu (localitatea) in cadrul emisiunii Acces Direct, invențiile acestui domn, care nu se poate numi nici măcar tată. Am fost abuzata psihic și fizic de către acesta dovada stand însuși ordinul de protecție dat”, se menționează în reclamație, potrivit Paginii de Media.

Amendă CNA: de ce a fost amendată emisiunea Xtra Night Show

În acest caz, a fost vorba despre o ediție în care se discuta despre moartea lui Răzvan Ciobanu și despre o persoană care ar fi avut „un rol extrem de important în ultimele zile” ale designerului.

Identitatea acestui bărbat a fost dezvăluită pe post, în ciuda faptului că nu este persoană publică și nu i s-a cerut acordul. În plus, prezentatorul le-a mai și cerut telespectatorilor să ofere informații despre bărbatul prezentat în imagini.

Ce spune legislația despre dreptul la viața privată a persoanelor care nu sunt publice

ART. 33 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei.

(3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.