Diplomația Rusiei în Republica Moldova se declară nedumerită de declarațiile Ambasadei României la Chișinău. Într-un comunicat, oficialii români sunt acuzați de cinism de către diplomații ruși.
În comunicat, ambasada rusă îl numește pe generalul Ion Antonescu ”criminal nazist” și îl acuză că a ucis mii de oameni, printre care și cetățeni moldoveni. Reacția oficialilor ruși nu este întâmplătoare, survenind în timpul campaniei electorale de peste Prut și fiind menită mai ales mobilizării electoratului prorus.
”Descendenții a zeci de mii uciși și torturați de agresorii Antonescu și călăul său Alexianu, locuitori din Moldova – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin „lupta pentru reunificare”. Apropo, execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administrația română de ocupație o „luptă pentru reunificare”? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Şi ce zici de complicitatea complicilor naziști ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat? se arată în comunicat potrivit Deschide.md.
Luni, Ambasada României în Republica Moldova a reacționat la acuzațiile aduse eroilor români de către Ambasada Rusiei. Afirmând că transformarea memoriei soldaților căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism.
”Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”, anunță Ambasada României în Republica Moldova, care afirmă că nu este surprinsă de reacția oficialilor ruși în Republica Moldova, potrivit Adevărul.ro.
Ambasada României la Chișinău a organizat în 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în cimitirul localității Mana, raionul Orhei, activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.
Potrivit paginii de Facebook a Ambasadei României la Chișinău, Daniel Ioniță, ambasadorul României a precizat în discursul susținut cu această ocazie că:
”Generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.