Pe 15 iunie liderul PNL, Ludovic Orban, anunța decizia de majorare a alocațiilor celor mici de la 1 ianuarie 2022. Conform acestuia, majorarea se va face ținându-se cont de rata de indexare și rata de creștere a inflației. Astăzi premierul Florin Cîțu vine cu noi informații, care pun lucrurile la punct, în opinia sa, privind majorările promise. Alocațiile vor fi majorate din ianuarie, dar nu mai mult.
Dacă până acum nu se știa clar dacă se va mai produce această modificare, pe 15 iunie Ludovic Orban anunța că se va merge mai departe cu acest proiect. Conform celor declarate de lideru PNL, singura modificare ar fi modul de indexare cu rata de inflație. Anunțul făcut de Orban avea să certifice discuțiile din ultimele săptămâni la nivelul coaliției de guvernământ.
”Decizia coaliţiei a fost foarte simplă: ne menţinem angajamentul de a dubla alocaţiile conform legii adoptate într-un grafic de creştere, că următoarea tranşă de creştere va fi de la 1 ianuarie. Nu suntem ca PSD, care mai avea puţin şi programa creşterea pensiilor şi salariilor din sectorul public pe următorii o sută de ani.
Vedem care e evoluţia economică, vedem care e situaţia bugetară. În funcţie de aceste date care vin din realitatea economică, vom decide creşterile ulterioare. (…) Deocamdată, un singur lucru este cert: alocaţiile vor creşte cu acel procent de 20% de la 1 ianuarie 2022””, declara Ludovoc Orban.
Disensiunile din ultima vreme din sânul partidului de guvernământ, se regăsesc și în discursurile celor doi pioni importanți ai partidului. Orban anunța majorarea alocațiilor dela 1 ianuarie, urmată de o nouă modificare. Astăzi Florin Cîțu anunță intenția de a majora alocațiile doar odată pe an. Procentul de 20% prevăzut pentru 1 ianuarie, în opinia premierului, va fi singura modificare pe care guvernul o va face în 2022. Argumentul adus de Florin Cîțu este că legea prin care se va face această creștere ar fi fost făcută prost, bazată pe calcule eronate.
„Deocamdată nu, următoarea creștere este la 1 ianuarie 2022 și de atunci vor fi anual creșteri. Vor crește în fiecare an și vor crește substanțial. Legea inițială era o lege prost făcută, fără sursă de finanțare.
Pe hârtie poți să crești orice, provcarea pentru cei care scriu astfel de legi să vină să arate de unde poți să crești cheltuielile publice fără să pui în pericol finanțele publice sau stabilitatea financiară a României. Este o majorare eșalonată, anul acesta 20%, anul viitor 20% și mergem mai departe.”, a declarat Florin Cîțu, conform Digi24.ro.