Alocații 2020. Decizia de ultim moment. Ce se întâmplă cu dublarea alocațiilor

Alocații 2020. Decizia de ultim moment. Ce se întâmplă cu dublarea alocațiilor
Alocații 2020. Decizia de ultim moment. Ce se întâmplă cu dublarea alocațiilor

Dublarea alocațiilor a fost votată din nou de către Parlament. Ce s-a întâmplat cu creșterea etapizată propusă.

Ce se întâmplă cu dublarea alocațiilor. Decizie de ultim moment

Miercuri, în calitate de for decizional, Camera Deputaților a respins Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite de la 1 august cu 20%. Dacă legea de respingere a Ordonanței este promulgată de președinte, intră în vigoare legea inițială prin care alocațiile au fost dublate.

Miercuri, premierul Ludovic Orban a anunțat în deschiderea ședinței de guvern că Executivul trebuie să se pregătească pentru plata alocațiilor majorate.

„În septembrie plătim și alocațiile mărite. Pentru alocațiile mărite trebuie să fim pregătiți să facem plățile la termen”, a spus Ludovic Orban.

S-au acuzat reciproc

La dezbaterile din plenul Camerei Deputaților parlamentarii de la putere și cei din din opoziție s-au contrat pe tema alocațiilor, acuzându-se reciproc.

„Ați făcut un joc ieftin prin care președintele a promulgat legea dar guvernul nu o aplică. Nu copiii sunt vinovați pentru modul haotic în care Guvernul Orban a condus țara în ultimele 9 luni de zile. Până la urmă mă întreb pentru ce aveți bani? În timp ce împrumutați miliarde și miliarde de lei, spuneți că nu sunt bani pentru nimic”, a spus liderul de grup al PSD, Alfred Simonis.

„Doar PNL a mărit alocațiile. PSD când e în opoziție mărește absolut orice. Românii înțeleg foarte bine acest joc politic”, a fost replica liderului PNL, Florin Roman.

Folosirea electorală a subiectului alocațiilor

De la tribuna Parlamentului, USR a acuzat că politicienii folosesc electoral subiectul dublării alocațiilor pentru copii.

„Pentru că se apropie alegerile mulți politicieni se folosesc de copii pentru a obține voturi mai multe”, a spus deputatul USR, Cristian Seidler.

Dublarea alocațiilor a fost susținută de UDMR, care a votat împotriva Ordonanței de Urgență.

„Această dublare a alocațiilor este cuprinsă în lege și promulgată de președinte. Datoria parlamentului este legiferarea, datoria guvernului este să aplice legile și să nu modifice ceea ce prevede legea. UDMR cere respectarea legilor și dublarea alocațiilor pentru copii”, a declarat  Eva Csep.

Copil pune monede în pușculiță
Alocații 2020. Decizia de ultim moment. Ce se întâmplă cu dublarea alocațiilor

Ordonanța adoptată de guvern

Potrivit Ordonanței adoptate de Guvern, de la 1 august alocațiile pentru copii au fost majorate cu 20%. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani primesc 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creșteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 și 2022.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI