O țară din Europa în care trăiesc foarte mulți români oferă copiilor o alocație de 1.250 de euro. În acest stat, alocațiile pentru copii sunt considerate una dintre cele mai importante. Ce documente trebuie să depună părinții pentru a primi lunar această sumă pe card.
De la 1 ianuarie 2024 a avut loc o creștere semnificativă a alocației pentru copii în această țară europeană. Astfel, pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani rata prestațiilor sociale a crescut de la 420 euro la 471 euro, în timp ce pentru copiii cu vârste între 7 și 14 ani a crescut cu 42 euro, ajungând la 390 euro. Pentru cei mai mici de 7 ani, alocația a crescut cu 39 euro, ajungând la 357 euro.
Aceste alocații sunt oferite de statul german, iar părinții cu venituri mici vor primi și o alocație suplimentară pentru micuți, numită Burgergeld (Venit pentru cetățeani). Conform presei germane, de la 1 ianuarie 2024, alocația pentru copii este:
Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate în Germania, a explicat recent cum pot copiii din România să primească alocație din Germania. Acest lucru este osibil în cazul în care părintele copilului este contribuabil în această țară.
”Atâta vreme cât plătești taxe unui stat, ai drepturi în respectivul stat, indiferent dacă acel copil locuiește în România sau nu,” a explicat ea, potrivit România TV.
Cu alte cuvinte, chiar dacă copilul locuiește în România, părintele care muncește și plătește taxe în Germania are dreptul să primească alocație pentru copil din partea statului german. Dar suma primită din Germania este adesea doar o diferență față de alocația totală.
”De exemplu, dacă în Germania alocația este de 200 de euro și în România este de 50 de euro, părinții primesc doar diferența de 150 de euro din Germania. Dacă ANAF solicită returnarea alocației din România, părinții se simt nedreptățiți deoarece nu primesc întreaga alocație din Germania,” a explicat Andreea Covaci-Ernst.
De la 1 ianuarie 2024 a crescut și alocația copiilor, atât pentru micuții care au până în doi ani, cât și pentru cei de până la 18 ani. Creșterea se face în fiecare an, indexându-se cu rata medie a inflației, conform legii.
Astfel, alocațiile au crescut cu 87 de lei pentru cei care au mai puțin de doi ani sau pentru minorii cu handicap, la aproape 720 de lei.
Pentru cei până în 18 ani, alocația crește cu 36 de lei până la 292 de lei.