Multe dintre produsele pe care românii le iubesc afectează grav sănătatea, spun medicii. Acesta este alimentul toxic pe care îl consumăm în fiecare zi, fără să ştim cât de rău ne poate face.
Din ce în ce mai multe studii confirmă faptul că făina albă poate fi un adevărat pericol pentru sănătate. Medicii trag un semnal de alarmă şi avertizează românii cu privire la consumul de pâine albă, mai ales că aceasta este un aliment de bază. În 2019, consumul lunar de pâine a fost de 8 kilograme, ceea ce înseamnă aproape 100 de kilograme pe an, conform Institutului Naţional de Statistică. Din păcate, spun nutriţioniştii, făina produsă în mod industrial îşi pierde peste 75% dintre vitaminele şi mineralele conţinute, devenind astfel un “aliment gol”.
În plus, dacă aceasta este tratată cu dioxid de clor sau bromat de potasiu, poate deveni foarte periculoasă pentru organism. De asemenea, unii brutari adaugă şi alţi compuşi sintetici precum coloranţi, conservanţi, agenţi emulsionabili şi substanţe de îngroşare. Unul dintre cele mai periculoase “ingrediente” este bromatul de potasiu, responsabil de mai multe tipuri de cancer, precum cel tiroidian, gastric sau pulmonar, motiv pentru care a fost interzis în mai multe ţări din Uniunea Europeană, încă din 1994.
Obezitatea, boala celiacă, dureri abdominale acute, îmbătrânirea prematură, dereglări ale tractului digestiv şi ale ficatului sunt doar câteva dintre problemele medicale pe care le puteţi dezvolta din cauza consumului de faină albă.
Pentru a vă feri de nenumărate probleme de sănătate, specialiştii vă recomandă să consumaţi produse pe bază de făină de secară sau integrală. De exemplu, cea din urmă reduce cu până la 40% riscul dezvoltării de cancer la sân, iar studii recente au demonstrat că previne chiar si astmul în cazul copiilor. De asemenea, consumul la micul dejun de cereale sau pâine integrală sau de secară poate fi benefic, deoarece previne atacurile de cord.
Nutriţioniştii mai explică faptul că acest produs te menţine energizat pe parcursul zilei, deoarece are o cantitate mare de carbohidrați, amidon și zahăr şi ajută la evitarea unor probleme precum constipația sau greața.
Beneficiile aduse organismului de faina neagră nu se opresc aici. Se pare că alimentele bogate în fibre ajută la reducerea riscului de obezitate. În plus, cerealele oferă o senzație mai mare de sațietate decât cerealele rafinate.