Alimentele pe care nu le consumă le punem la frigider sau congelator pentru a le păstra proaspete pentru mai mult timp. Cu toate acestea, unele alimente nu ar trebui să le băgăm la congelator sau frigider.
Odată înghețate sau dezghețate, multe alimente se deteriorează și nu își vor păstra gustul. Asta nu înseamnă că nu vor mai fi comestibile sau se vor strica definitiv, însă nu vor mai fi la fel de bune ca la început. Iată ce alimente nu ar trebui să pui în congelator.
Salata își va pierde din prospețime odată ce ai pus-o în congelator. Ea se va ofili și își va pierde mult din aromă, dar și din textură. Pentru a păstra salata verde cât mai proaspătă pentru mai mult timp, încearcă să o pui într-o hârtie și depoziteaz-o în frigider, în acel compartiment special pentru fructe și legume.
Brânza este unul dintre acele alimente care au un termen de valabilitate prelungit și nu este nevoie să o congelezi. Dacă o pui la congelator, după ce se va dezgheța va deveni sfărâmicioasă.
Dacă iaurtul se congelează, textura lui va fi modificată atunci când se va dezgheța. Grăsimile și apa care se regăsesc printre ingredientele sale se vor separa, iar iaurtul va fi bun doar dacă vrei să-l folosești la gătit.
Odată dezghețat, laptele va face cocoloașe, iar grăsimile se vor separa de apa pe care o conține lichidul. La fel ca și în cazul iaurtului, textura lui nu contează atât de mult dacă vrei să-l folosești la gătit, însă nu va fi tocmai bun pentru consum de unul singur.
Cel mai indicat ar fi să țineți ouăle în frigider, însă nu pe raftul de pe ușă, ci într-un cofraj, cât mai spate. Dacă vei pune ouăle în congelator se vor sparge. Albușul și gălbenușul se solidifică și își măresc volumul atunci când ajung la temperatura de îngheț, iar atunci se sparge coaja.
Puși la înghețat, cartofii se vor cristaliza, mai ales cei care conțin o cantitate mare de apă. Atunci când se vor decongela, vei vedea că au o textură diferită și vor fi foarte moi. De asemenea, nici cartofii fierți nu se pun la congelator. Atunci când îi scoți, vor fi făinoși.