Alimentul pe care românii îl consumă tot mai puțin. Ce se întâmplă în pandemie

de: Ana Chivu
06 03. 2021

Românii au început să consume din ce în ce mai puțin un aliment pe care îl cumpărau foarte des înainte de pandemie. Despre ce este vorba și ce s-a întâmplat în timpul crizei sanitare?

Alimentul pe care românii au început să-l ocolească

Mulți dintre români și-au schimat multe dintre obiceiuri în timpul crizei sanitare. Unii dintre ei sunt mai atenți la spirit, alții la trup. Cea de-a doua categorie a renunțat însă la un aliment pe care înainte îl adora, susțin specialiști.

Mai exact, au renunțat la carne. Datele arată că 95% din consumatorii de la oraș consumă carne cel puțin o dată pe săptămână, iar 1% nu consumă deloc, timp în care 39% din ei declară că au redus consumul de carne în ultimele 12 luni, timp cuprins de pandemie în România, arată un studiu Nielsen.

Criza sanitară a adus numeroase schimbări, printre care și obiceiurile de consum. Vara lui 2020 a găsit astfel 77% din românii din mediul urban gătind cu mult mai mult decât înainte, ca formă de adaptare economică vulnerabilizată, dar și pentru a ocupa timpul pierdut cu lucruri pentru care înainte nu-și găseau timp și răbdare.

“Dacă ne uităm în meniul consumat în ultimele 4 săptămâni, descoperim că tinerii de până în 24 de ani consumă în măsură mai mare decât celelalte categorii de vârstă mezeluri vegetale sau înlocuitori de carne – și asta nu ca opțiune pentru a posti. Este posibil că acest lucru să ne semnalizeze un trend pe care producătorii de carne l-ar putea capitaliza pentru a nu pierde legătura, pe termen mediu și lung, cu acești potențiali consumatori”, declară Vasi Dragomir, Consumer & Shopper Insights Leader, NielsenIQ România.

Valori nutriționale

Valoare per
100 g
100 g
Calorii (kcal) 143
Lipide totale 3,5 g
Lipide saturate 1,2 g
Lipide polinesaturate 0,5 g
Lipide mononesaturate 1,3 g
Lipide trans 0 g
Colesterol 73 mg
Sodiu 57 mg
Potasiu 421 mg
Carbohidrați 0 g
Fibre alimentare 0 g
Zahăr 0 g
Proteine 26 g
Vitamina A 0 IU Vitamina C 0 mg
Calciu 6 mg Fier 1,2 mg
Vitamina D 10 IU Vitamina B6 0,7 mg
Vitamina B-12 0,6 µg Magneziu 29 mg

Riscuri. Ce spun specialiștii despre renunțarea oamenilor la acest aliment?

„Cercetarile recente au ajuns la concluzia ca persoanele care urmeaza diete vegane sau vegetariene au un risc mai mic de a dezvolta boli coronariene, dar asociaza un risc crescut de accident vascular cerebral hemoragic. Expertii considera ca acest lucru se intampla, deoarece dietele pe baza de plante nu contin anumite substante nutritive esentiale. Totusi, sunt necesare mai multe studii suplimentare pentru a se afla mult mai multe detalii despre asocierea dintre dietele fara carne si riscul de AVC. Persoanele care doresc sa reduca atat riscul de boli coronariene, cat si pe cel de accident vascular cerebral trebuie sa gaseasca un echilibru nutritional. Solicitarea sfatului unui medic este extrem de importanta, acesta putand sa ofere informatii cu privire la cel mai bun plan alimentar pentru o persoana”
(Sursa: sfatulmedicului)